НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
70 платна за 120 години от рождението на Златю Бояджиев (15.09.2023)
 Мащабна изложба от картини на Златю Бояджиев се открива на 14 септември в Националната галерия в София. Поводът е 120 години от рождението на художника. Платната са подредени в 12 зали на два етажа в Двореца, събрани от различни художествени галерии в страната и частни колекции. 

Името на изложбата е "Послания" и представя 70 платна на Бояджиев. Селекцията е била трудна, разказва Боряна Вълчанова – една от двете кураторки. 

Подготвителните ескизи са към картините "Сватба в Брезово" (1939), "Брезовски овчари" (1941) и "На нивата/След оран" (1942). Това е много ценно, защото творбите са от различни колекции, казва другият куратор на изложбата Весела Радоева. 

Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951 година, когато той е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина. Той започва да рисува с лявата ръка. 

За посетителите на изложбата се предлага за първи път индивидуален аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. Иновативният продукт е двуезичен. Двуезичен ще е и каталогът към изложбата, който ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври. 

В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника. 

Документален и снимков архив, предоставен на кураторите от наследниците на Бояджиев, също е включен в изложбата и е подреден на първия етаж. 

Изложбата е под патронажа на президента Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 

Платната на Златю Бояджиев ще останат в Националната галерия до 7 януари догодина. 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!