НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Планирате еднодневна екскурзия до Венеция, когато е пренаселено? Ще трябва да платите (15.09.2023)
 От следващата пролет, за еднодневните екскурзии до Венеция, в моменти, когато градът е изключително претъпкан с туристи, ще се доплаща 5 евро за привилегията да сте посетител. Мярката за налагане на таксата беше приета във вторник от Общинския съвет на Венеция като част от неговата стратегия за по-добро управление, и може би дори ограничаване на ордите от туристи, които се стичат всяка година в крехкия град.

„Трябва да покажем на света, че за първи път нещо се прави за Венеция“, каза кметът Луиджи Бруняро след гласуването. „Винаги има някой, който ще каже, че не е достатъчно, но тогава не се прави нищо конкретно“, добави той, пред информационната агенция ANSA.

Издигащ се невероятно от водите на Венецианската лагуна, този опасан с канали град е колкото красив, толкова и деликатен и през последните десетилетия се бори да защити своята уникалност. Застрашен от изменението на климата и покачването на моретата, той инсталира модерен инженерен гигант - порти в четирите устия на лагуната, за да спре морската вода и да позволи настилката да бъде суха, и забрани круизните кораби да влизат във вътрешните канали.

Досега властите във Венеция се проваляха, когато става въпрос за контрол на туристите, особено от еднодневните екскурзии, носещи обяди за пикник докато се придвижват до най-известните атракции - моста Риалто и площад Сан Марко - задръствайки малките улички на града, като същевременно допринасят много малко за икономиката му. Около 5 милиона души са посетили Венеция тази година, според местните власти, с 10% по-малко от 2019 г.

Тази седмица се очаква агенцията за култура на ООН, ЮНЕСКО, да реши дали Венеция да бъде поставена в списъка на световното наследство в опасност. В документ, публикуван през юли, се казва, че градът не е постигнал достатъчен напредък в предотвратяването на щетите от масовия туризъм, изменението на климата и проектите за развитие.

Кметството обяви планове за въвеждане на такса миналата година, но тя беше отложена, за да помогне на местните фирми, които зависят от туризма, да се възстановят от пандемията, чиито последици се усещаха до тази година, каза Микеле Зуин, градски съветник, отговарящ за бюджета.

Таксата от 5 евро е „принос“, а не входен билет, каза Зуин в интервю, в което обясни, че програмата все още е в „експериментална фаза“. Той каза, че таксата ще се прилага през 30-те дни през следващата година, които обикновено привличат най-много тълпи във Венеция. Датите не са обявени.

Всички посетители на Венеция ще трябва да влязат онлайн, в специална платформа, която все още не работи, за да получат QR код, който да разпечатат или запазят в телефона си. Всеки, който остава само за един ден, ще трябва плати таксата.

Посетителите, които остават за нощувка, ще получат различен QR код, отбелязващ техния статус и няма да трябва да плащат таксата, както и хората, които идват в града по работа. Други изключения включват жители на Венеция и региона Венето, деца под 14 години, хора, които учат във Венеция, хора, които притежават имоти там и техните близки семейства и тези, които попадат в няколко други категории.

Като част от плана общинската полиция и оторизираните инспектори ще проверяват хората на случаен принцип и всеки без правилния QR код ще бъде изправен пред глоба между 50 и 300 евро. Жителите няма да имат нужда от QR код, а само от доказателство за пребиваване. По време на дискусията във вторник Бруняро каза, че QR кодът не е устройство за геомаркиране и че „никой няма да бъде проследен“.

Градските власти казаха, че се надяват туристите да резервират посещенията си предварително. Кметството няма намерение да ограничава броя на посетителите в града. Но от 2025 г. може да се начислява такса за повече дни и сумата на таксата може да се увеличи.

Моника Самбо, член на градския съвет от лявоцентристката Демократическа партия, нарече това потвърждение, че Венеция се е превърнала в „тематичен парк, Дисниленд“, където „влизате, като платите входна такса“.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!