НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Homo sapiens на Павел Койчев в галерия „Райко Алексиев“ (06.10.2023)
Павел Койчев, представя изложбата си "Homo sapiens - възпоменание". Експозицията се състои от 30 фигури и може да бъде разгледана в галерия "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници до 14 октомври.

"Обезпокоен съм накъде върви човекът. Струва ми се, че се отдалечаваме от волята на това, което ни е създало. Homo sapiens трябва да върви навътре - към себе си, а не навън, където ни влекат Космосът и безкраят, но не това е нашата съдба", споделя той.

В експозицията Павел Койчев представя историята на човека, разпределена в 7 сюжета - огънят, ловът, земеделието, създаването, масата, фър-люш (от люшкането на малко дете) и изпращането. 

"Гледам напред, но понеже ние сме и трите времена - и минало, и настояще и бъдеще, те влияят на това, което правя", каза още той.

Скулпторът работи върху изложбата "Homo sapiens - възпоменание" от година, но я обмисля дълго време преди реализирането ѝ.

Павел Койчев завършва Художествената гимназия в София и след това Художествената академия със специалност "Скулптура". Първата му самостоятелна изложба е през 1982 г. в София. През 1984 г. получава Националната награда за скулптура на името на Иван Лазаров, а през 1987 г. получава награда на името на Марко Марков. През 1999 г. взима участие в изложението "Световни художници на хилядолетието" в централата на ООН в Ню Йорк, а няколко години по-късно представя България на Международното биенале във Венеция заедно с други български художници. През 2019 г. за изложбата си "В градината на тревата" в зала "Райко Алексиев" на СБХ получава Наградата на Столичната община за ярки постижения в областта на културата в раздел "Визуално-пластични изкуства". В градска среда в София са представени три негови произведения: пред сградата на Дом на културата "Красно село", пред американското посолство и в езерото в Южния парк.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!