НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Археолози в България откриха древен римски „хладилник“ със съдове за пиене и животински кости (13.10.2023)
Откритието в Нове, римско военно селище-крепост от първи век по поречието на река Дунав, идва когато екип от Варшавския университет разкрива голяма част от водната система на обекта. Те откриват първия кладенец на селището заедно с мрежа от акведукти, направени от керамични и оловни тръби.

До една от оловните тръби екипът намира кутия с отворен връх, изработена от керамични плочи. Позицията на тръбата и използваният материал са избрани, за да поддържат хранителните продукти хладни, според археолозите. Това е вторият подобен "хладилник", открит по време на скорошните разкопки, но последната находка съдържа фрагменти от съдове за пиене, купи и животински кости.

„Тези хладилници са от по-късната гражданска фаза“, казва Пьотр Дичек, водещ археолог от Варшавския университет. „На мястото на къщата на центуриона от първата кохорта открихме фрагменти от стенописи, голяма баня и канализационна система.“

В допълнение към хладилника с керамични плочи, екипът открива пещ от четвърти век от н.е., набор от добре запазени съдове за пиене на вино и сложно издълбана сребърна висулка на мишка сред повече от 200 артефакта.

Нове е заселена за първи път от Осмия легион на Август около 45 г. от н.е., за да потуши въстанието на траките и е била ключова по време на дакийските войни на Траян от втори век. Това е единствената известна римска конструкция от земни материали и дърво в Дунавския лимес. С течение на времето Нове е построена отново с камък и се превръща в цивилен град след готическите нашествия. Днес тя е отворена за посетители и е разкопавана от български и полски археолози от средата на 60-те години на миналия век.

Планът, казва Дичек, е да се разкопаят казармите на Август и първия Италийски легион. „Цялата площ е почти един хектар, това ще изисква много изследователски кампании и получаването на финансови средства за провеждане на изследвания може да бъде проблем.“

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!