НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Център Кристо и Жан-Клод отвори врати в Габрово (13.10.2023)
В Габрово отвори врати Център Кристо и Жан-Клод. Той се помещава в бившия Текстилен техникум, Владимир Явашев, племенник на художника Христо Явашев-Кристо и син на по-големия му брат Анани, бе специален гост на откриването. Обръщението му към публиката бе част от програмата за отварянето на вратите на артистичното средище, изграждащо се в сградата на бившия Техникум по текстил в града. 

"Много благодаря, че сме тук, най-важното за този мащабен проект за резиденция за художници е, че наистина се усеща животът на това място. Енергията, която младите хора вкарват в това място, наистина се усеща. Бъдещето е в тях, да бъдат свободни, да творят", каза Владимир Явашев.

Художникът Стоян Дечев, който участва в инициативите по обособяването на арт пространството вече е направил инсталация върху част от сградата на новия център за изкуства. По думите му задачата е била т. нар. "намеса в публична среда" и това е продължение на  поредица от събития започнали в края на август и свързани с Фестивала на реките в Габрово. Дечев сподели, че когато той е пристигнал, сградата на бившия Текстилен техникум е бил много занемарена.

"Художникът, който иска да използва вече съществуващата среда трансформирайки я показва, че изкуството всъщност се занимава точно с реакцията към съществуващото, а не е просто самоцел. Моята задача беше също такава, да потърся връзка със самата сграда така, както проектите на Кристо и Жан-Клод винаги са били свързани с архитектурната среда и взаимодействието с нея. По същия начин аз също се опитах да бъда в контакт с нещо вече съществуващо и да го трансформирам", поясни артистът.

Маргарита Доровска, директорка на Център Кристо и Жан-Клод сподели

"Това е една прекрасна дългогодишна идея, зад която стоят много хора и много енергия. Появява се преди повече от 30 години като предложение на страниците на местния вестник. В града ни трябва постоянна изложба на Кристо и Жан-Клод и както казваме - криволичи, затаява се, забавя се, ускорява се. Малко като проектите на Кристо и Жан-Клод, но от няколко месеца имаме сграда, имаме артrсти, които имат ателиета в центъра. Имаме доста идеи, предстои ни архитектурен конкурс."

Настоящата изложба поставя началото на редица бъдещи инициативи в сградата. Какво да се очаква от програмата в бъдеще:

-  Изложби, посветени на проектите на Кристо и Жан-Клод и детството на Кристо в Габрово;

-  Отворени студиа - вече има група от великолепни артисти и дизайнери, творящи в Центъра;

-  Синтез на кръпките - звукова инсталация, разположена в зали, стаи, кътчета и пролуки в сградата; автори - Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби

-  Работилници - ще бъде построена мастаба - умален модел на Мастабата, от тенекиени кутии;

-  Филми, посветени на емблематични проекти на Кристо и Жан-Клод;

-  Поп-ъп магазин за лимитирани издания;

-  Партита и DJ сетове;

-  Инсталации и скулптурни обекти в пространството около Центъра Кристо и Жан-Клод и Музея на хумора и сатирата на Невена Екимова (2021), Стоян Дечев (2023), Ханс Хамъндс, Пиа Рогнес (2023) и Мартин Пенев (2023).

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!