НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Лувърът насочва светлините на прожекторите върху съкровищата на Нотр Дам (20.10.2023)

От 19 октомври 2023 г. до 19 февруари 2024 г. Лувърът представя изложбата „Съкровищницата на катедралата Нотр Дам от нейния произход до Виоле-льо-Дюк“.

Залите за временни изложби в крилото на Ришельо са домакин на изложба, посветена на съкровищницата на катедралата Нотр Дам, от нейното начало до най-върховата й точка по време на Втората империя (1852–1870), благодарение на усилията на Виоле-Льо-Дюк. Съкровищницата на катедралата трябвало да бъде изцяло събрана отново след Френската революция. Днес тя е известна със забележителните реликви, които съдържа, по-специално Короната от тръни и фрагмент от Истинския кръст, първоначално съхранявани в съкровищницата на Sainte-Chapelle, но прехвърлени в нови реликварии в Нотр Дам при Наполеон I (1804–1814). Съкровищницата на катедралата е известна и с прекрасните шедьоври на френска обработка на благородни метали, събрани през деветнадесети век, по-специално тези, проектирани от Виоле-Льо Дюк по време на Втората империя, предоставящи изключително свидетелство за историята на Нотр Дам, както и за историята на Франция.

За първи път обаче изложбата се стреми да се върне назад във времето, изследвайки историята на съкровищницата преди Френската революция. Описи, исторически отчети, картини, илюминирани ръкописи, отпечатъци и други илюстрирани документи, заедно с няколко оцелели произведения, ще проследят част от дългата история на съкровищницата на Нотр Дам, започваща от епохата на Меровингите. Тя предлага бегла представа за пищност, която съперничи дори на ослепителните предмети, направени за Нотр Дам през деветнадесети век.

Включвайки приблизително сто предмета, изложбата разказва историята на съкровищницата на парижката катедрала и нейното възкресение през деветнадесети век, всички поставени в контекста на нейната вековна история. Куратори: Яник Дюран, почетен директор на Департамента за декоративни изкуства, Лувъра; Ан Дион-Тененбаум, Мишел Бимбенет-Приват и Флориан Мюние, куратори в Департамента за декоративни изкуства, Лувъра.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!