НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Безполезното“ изкуство на Берлускони причинява главоболие на наследниците (20.10.2023)

Огромната колекция от произведения на изкуството на покойния Силвио Берлускони е осмивана от един от водещите италиански критици на изкуството.

Според Виторио Сгарби повечето от 25 000 картини са до голяма степен „скромни“, лошо качество с малка или никаква стойност.

Бившият италиански премиер, който почина през юни, купува много от картините и скулптурите си от програми за телевизионни продажби излъчвани късно вечер. Сега управлението на обширната колекция се оказва главоболие за неговите потомци.

Покупките на милиардера се съхраняват в склад от 3200 кв. м (34 400 кв. фута) близо до имението му близо до Милано. Те включват картини на мадони, ярки изображения на голи жени и градски пейзажи на Париж, Неапол и Венеция, наред с други, според La Repubblica.

Но колекцията не успява да впечатли Сгарби, който каза пред списанието, че "хората, които знаят малко за изкуството", може да се радват да посетят музей, съдържащ произведенията.Има може би шест или седем картини от всички 25 000 с някаква художествена стойност, добави той.

Цялата колекция се оценява на около 20 милиона евро (17,4 милиона британски лири), средно 800 евро на картина. Берлускони, който доминираше италианската политика от началото на 90-те години, има нетно състояние от около 6 милиарда евро към момента на смъртта си.

Все пак Силвио Берлускони е притежавал и по-висококачествени картини. Основната му резиденция е украсена с творби на ренесансовия художник Тициан и холандския майстор Рембранд.Чезаре Лампронти, базиран в Лондон търговец на изкуство, който поддържа близки отношения с Берлускони в продължение на три десетилетия, каза пред BBC, че милиардерът е бил импулсивен купувач.

„Той обичаше да купува портрети на жени, които подаряваше на приятели. Когато беше по-млад, купуваше от галерии и от дилъри, но по-късно в живота си купуваше от телевизионни търгове“, каза Лампронти.

"Той знаеше, че това, което купува, е безполезно."

Наследниците на Берлускони откриват, че огромната колекция е тромаво бреме. Експлоатацията на склада, в който се помещава тя, струва около 800 000 евро годишно, казва La Repubblica.

Дървояди вече са унищожили част от колекцията. В някои случаи разходите за унищожаване на вредителите надвишават стойността на картините.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!