НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят на Ван Гог завършва отбелязването на своята 50-та годишнина с „Ван Гог край Сена“ (20.10.2023)

От 13 октомври 2023 г. до 14 януари 2024 г. Музеят на Ван Гог завършва своят 50-ти юбилей с изложбата „Ван Гог покрай Сена“

През деветнадесети век парижаните са все повече привлечени от развлекателни дейности по Сена. Новите жп гари и мостове правят предградията на Париж по-достъпни, а заедно с това и по-популярни. И въпреки това фабриките и техните димящи комини стабилно печелят господство на хоризонта.

Между 1881 и 1890 г. петима амбициозни художници – Ван Гог, Сьора, Синяк, Бернар и Ангран – отиват до бреговете на Сена, за да рисуват. Със своя статив, разположен сред зеленината, те улавят радикалните контрасти, характеризиращи района, от хора дошли на еднодневни екскурзии, наслаждаващи се на различни водни спортове, до процъфтяващата индустрия. Те откриват нови, модерни мотиви и развиват използването на цветове и техники за рисуване.

Творбите, които Ван Гог е сътворил в района около Аниер, се изучават като отделна група за първи път и се сравняват с произведенията на четирима негови съвременници, работили на същите места. Изложбата обединява 75 произведения, много от които никога досега не са били излагани в музея на Ван Гог или дори в Холандия.

Акценти са „Риболов през пролетта“ на Ван Гог, „Pont de Clichy (Asnières)“ (1887), маслена скица за „La Grande Jatte“ (1883) от Жорж Сьора и „Две жени на пешеходния мост в Аниер“ (1887) от Емил Бернар.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!