НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Избрани платна от ателието на Ди Киро подредиха в изложба навръх имения му ден (27.10.2023)

Краят на октомври винаги е бил специален за Димитър Киров - големият художник отбелязваше имения си ден с изложба.

Пазейки тази традиция на 26 октомври 2023 г., точно на Димитровден, екипът на ОИ "Старинен Пловдив" откри "Музата балет" - изложба с творби на Ди Киро в къща на Верен Стамболян (постоянна експозиция на Димитър Киров на ул. "Кирил Нектариев" 15, Пловдив).

Фокус на изложбата е любимата тема и вдъхновение на Димитър Киров - балетното изкуство. По покана на брачната половинка му Русалия Кирова уредникът на къща на Верен Стамболян – Ангелина Янакиева, подбра от ателието му прелестни живописни платна от разнообразни интервали на творчеството му, отдадени на балета.

Изложбата може да бъде прегледана от 26 октомври до 11 ноември 2023 г.

 

Димитър Киров (1935 – 2008 г.), известен също като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул, Турция. През 1959 г. завършва монументална и декоративна живопис в Художествената академия, София, в класа на проф. Георги Богданов. Твори в областта на живописта и монументалното изкуство.  Заедно с Йоан Левиев, Георги Божилов, Любен Диманов и др., ДиКиро е част от групата пловдивски художници, смятани през 60-те г. на ХХ в. за проводници на западната култура в изкуството, за ексцентрични и провокативни творци, неподвластни на клишетата на социалистическия реализъм. Художественият стил на Димитър Киров често се асоциира с експлозията от цветове, изпълваща неговите платна, фрески, мозайки и сграфита.

Къща „Стамболян“ е разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе на ул. „Кирил Нектариев“ 15. Тя е построена през втората половина на XIX век и представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век, сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров. Къща „Стамболян“ е с работно време 09:30 – 18:00 ч. (почивни дни са неделя и понеделник).

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!