НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пикасо ще ръководи търговете за изкуство в Ню Йорк, ноември 2023 г (10.11.2023)

Sotheby’s продаде вероятно най-големия блокбъстър на сезона, суперзвездата от колекцията на Емили Фишър Ландау, „Femme à la montre“ (1932) на Пабло Пикасо. Картината „Жена с часовник“ (Femme à la montre) беше продадена на търг в Ню Йорк за близо 140 млн. долара, съобщава Ройтерс. Творбата, нарисувана през 1932 г., е най-ценното произведение на изкуството, придобито на търг тази година. 

Картината е била част от колекцията на покойната Емили Фишър Ландау, оценена на около 400 млн. долара.

Каталогът на Sotheby’s не пести похвали за картината, отбелязвайки, че „сред изображенията на плам и желание в канона на изкуството на двадесети век, чувствените изображения на Пикасо на неговата любовница и муза Мари-Терез Валтер се открояват. Изпълнен през 1932 г. в разгара на страстната афера на Пикасо, „Femme à la montre exists“ е едно от най-впечатляващите и сложни изображения от тази силна година.“

 

Друг Пикасо, който се предлага на търг този месец, е „Buste de femme“, гваш върху хартия, монтиран на панел, чиято предварителна оценка е 18-25 милиона долара. Рисувана през пролетта на 1909 г., тя не е „чувствена” творба, не впечатлява с колорита си; но всеки сериозен колекционер трябва да наддава за тази творба, отличен пример за Пикасо, който се движи между своя африкански и кубистичен периоди.

Друга звезда на ноемврийските търгове ще е „Au-dessus de la ville“, рисувана през 1924 г. от Марк Шагал, която Sotheby's описва като „блестяща ода за най-голямата му любов, „Au-dessus de la ville“ една от най-добрите картини, рисувани по време на парижкия период на Шагал и улавя ключовите мотиви на мечта, носталгия и романтика, които ще определят творчеството на художника до последните му дни“. Изключително плодовит, Шагал неизбежно е непоследователен художник, но това е превъзходна творба, която заслужава своята оценка от 12-18 милиона долара.

 

Търгът за съвременно изкуство на Sotheby's се ръководи от „Selfportrait as a heel“ на Жан-Мишел Баския, който излиза на търг с предварителна оценка между 40 и 60 милиона долара. Може би свръхпредлагането на Баския на пазара вреди на оценката на творбите му, но това е картина от несъмнено значение, която не е била на пазара от 1999 г., когато е продадена на търг за 772 500 долара, тогава значителна цена за Баския.

Търгът за изкуство от 20-ти век в Christie’s включва пет произведения с етикет „оценка при поискване“. Сред тях „Le bassin aux nymphéas“ е един от няколкото пейзажа, които Клод Моне е нарисувал на своето езерце с водни лилии в Живерни. Въпреки че не е една от най-добрите картини, нейният добър размер (100,1 x 200,6 см) и произход трябва да са достатъчни, за да оправдаят (непубликувана) оценка на аукционната къща, която според някои източници е около 65 милиона долара. Нарисувана през 1976 г., „Фигура в движение“ на Франсис Бейкън показва неговия любовник Джордж Дайър и може да донесе около 50 милиона долара.

Christie’s включва и друга „1932 Marie-Thérèse“ от Пабло Пикасо, „Femme endormie“, която въпреки скромните си размери (72,4 x 54 cm) има неоспорима привлекателност, което прави оценката й между 25 и 35 милиона долара изненадващо скромна. „L'empire des lumières“, първата версия на темата, нарисувана от Рене Магрит през 1949 г., се завръща на пазара след шест години, след като бе продадена на търг за 20,5 милиона долара през ноември 2017 г. Сега се оценява на между 25 и 35 милиона , което не ми се струва пресилено предвид важността на работата.

В търга на Christie’s има няколко творби на Пол Сезан. Най-важната е „Fruits et pot de gingembre“, малък, но много атрактивен натюрморт на художника, чиято предварителна оценка е между 35 и 55 милиона долара.

Аукционната къща продава и „Портретът на Кристина, моята сестра“ на Фрида Кало, чиято предварителна оценка е 8-12 милиона долара. През 2001 г. същата тази творба беше продадена на търг за 1,65 милиона долара.
„Жена с часовник“ (Femme à la montre)
„Жена с часовник“ (Femme à la montre)
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!