НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ПРЕЗ 2024 „ПАЗИТЕЛЯТ НА РАЯ“ И „ЛУЦИФЕР“ ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ ОТНОВО (17.11.2023)

 По повод предстоящата през пролетта на 2024 в София изложба на германския художник Франц фон Щук (1863-1928)  в Националната галерия пристигнаха Михаел Бурс – директор на мюнхенския музей Вила Щук/Villa Stuck и завеждащият колекцията Маргот Брандлхубер. За първи път след тридесет годишна пауза известната картина „Пазителят на Рая“ ще бъде показана извън Вила Щук заедно с картината „Луцифер“от колекцията на Националната галерия.

Символистичната монументална “Луцифер” на немския художник Франц фон Щук е вероятно най-прочутата картина в националната галерия.  Картината е закупена от ателието на Щук в Мюнхен през 1891 г. от княз Фердинанд за дворцовата колекция в София. На 25 декември 1930 г. цар Борис III я предава на Народния музей, от 1948 г. е част от фонда на Националната художествена галерия. През 1985 г. е предадена във фонда на Галерията за чуждестранно изкуство, а от 2015 г. е във фонда на галерия „Квадрат 500“. Тя учавства в много чужди изложби - в Белведере, Виена, Мюнхен, Рим...

 

Франц фон Щук е роден на 23 февруари 1863 г. в селището Тетенвайс (Tettenweis), в район Пасау, Бавария. От 1878 г. до 1881 г. учи в Кралската школа за изкуства и занаяти в Мюнхен (Königliche Kunstgewerbeschule München) в класа на Фердинанд Барт, а след това - до 1885 г., в Художествената академия в баварската столица при Вилхелм Линденшмит и Лудвиг Льофиц.
 
Щук става известен с алегорично-митологичните си творби. В основата на творчеството му могат да бъдат открити препратки към класицизма и романтизма, към изкуството на Прерафаелитите.
 
Франц фон Щук става професор в Кралската академия за изобразителни изкуства в Мюнхен през юли 1895 г. Сред неговите ученици са Паул Клее, Ханс Пурман, Василий Канднски, Йозеф Алберс  и др.

 

 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!