НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Една от най-пристрастените към пазаруването жени е готова да сподели своите съкровища (17.11.2023)
 Някога през 1976 г., красива и бедна 18-годишна сервитьорка от Ливан на име Муна Аюб чистела маси в Париж. Тя впечатлила възрастен мъж, милиардер от Саудитска Арабия. Те се оженили и той скоро я отвел от Франция към живот с позлатен блясък в пустинното кралство. 
 
История, но не точно приказна, за това как се стига от бедността до богатството. Аюб често била самотна и нещастна. За да се разсее, тя си намерила ново забавление: пазаруването на дрехи. Не просто какви да е дрехи, а визии от висшата мода, направени по поръчка от няколко парижки къщи, които могат да струват от 10 000 до 300 000 долара. Днес Аюб, която се развежда със съпруга си през 1997 г., притежава повече от 2700 артикула, което прави нейната колекция от висша мода една от най-големите в света. На 20 ноември 252 артикула, разработени от Карл Лагерфелд за Chanel, ще бъдат пуснати на търг в Париж. 
 
Търгът, наречен "Златните години на Карл Лагерфелд за Chanel от колекцията Haute Couture на Муна Аюб", се организира от Maurice Auction в Париж и британския моден аукционер Кери Тейлър. Артикулите са от началото на 90-те до 2014 г. и включват вечерни рокли с бродирана дантела, коктейлни костюми с пайети и класически сака от вълнен креп, заедно с класически чанти с капаци, колани, бижута и обувки. 
Защо Аюб ги продава сега? „Е, от една страна, вече не се побирам в дрехите си“, каза 66-годишната Аюб. Тя е отседнала в частен салон в хотел Costes в Париж този месец и носи монохромна туника с графични щампи на камелия с подходяща чанта и черни лачени ботуши до коляното. (Chanel есен 2023) „Но истинската причина“, споделя тя, „е, че внимателно се грижа за много от тези произведения на Карл вече 30 или 40 години и той вече не е сред нас. Така че е крайно време да бъдат видени и някой друг да има шанс да ги носи и да им се наслади.“ 
Аюб има правила, когато става въпрос за нейната колекция. Тя изисква четири проби за всяко облекло, но за предпочитане шест. Ако дадена част не е перфектна, тя бива върната. Много модни къщи разполагат със собствен манекен на Муна, за да могат да приспособят дрехите към нея, в случай че не е на разположение за проба. Тя никога не облича една и съща рокля два пъти, а понякога дори изобщо. Тя предполага, че 90% от лотовете на аукциона на Chanel никога не са били носени публично. Вместо това те са били съхранявани в специални кутии, в които те са положени и защитени от светлина, прах, влага и главния враг - молци - в строго охраняван склад извън Париж. 
 
„Аз съм фанатик относно модата“, казва Аюб. „Толкова дълго това беше най-голямата ми страст.“ ,Тя също си признава, че придобива някои дрехи просто заради тяхната красота и майсторство на изработка. 
„Светът не винаги гледа на модните изделия като на произведения на изкуството, както би трябвало“, казва тя. „Когато започнах да купувам мода в началото на 90-те, това беше, защото исках да защитя този свят и красотата, която създаваше във време, когато като бизнес беше под заплаха.“ „Не забравяйте, че моята колекция идва от факта, че можех да купя каквото си поисках, но не можех да нося публично това, което купувах“, казва тя, имайки предвид ограниченията върху това, което жените могат да носят в Саудитска Арабия. „Любимата ми част бяха пробите с прекрасните шивачки и да бъда заобиколена от цялата любов и внимание, което биха ти дали.“ 
 
Част от приходите от търга ще отидат във Fondation des Femmes, френска благотворителна организация за жени, засегнати от насилие и малтретиране. Четири от нейните защитени домове бяха определени за закриване след съкращаване на финансирането. Парите от продажбата ще помогнат за запазването на два от тях отворени.
Аюб казва, че най-голямата й страст сега са нейните осем внуци. Тя все още купува модни дрехи, но за конкретно събитие. Харесва Мария Грация Кюри в Dior и Виржини Виард в Chanel и Джорджо Армани, но е особено развълнувана от модните творения на Даниел Роузбери, американският дизайнер сега в Schiaparelli, и Ким Джоунс във Fendi. Тя все още носи дрехите само по веднъж. 
 
Дълго черно палто Coromandel от ревюто на Chanel през есента на 1996 г. в Ritz в Париж, моделирано от Стела Тенант е нейното любимо облекло.
Вдъхновено от китайските лакирани паравани от 18-ти век, които са украсявали частния апартамент на Габриел Шанел, се казва, че е отнело на шивачките в Maison Lesage повече от 800 часа, за да го създадат. През 2012 г. Аюб го носи на парти в бутик на Chanel, отворено с черно поло и панталон. Лагерфелд остава недоволен. „Той беше много раздразнен“, каза Аюб. „Той каза, че това изобщо не е начинът, по който трябва да се носи и че трябва да е затворено.“ Тя му обяснила, че е напълняла от 90-те години на миналия век и закопчаването й е невъзможно. „Той смяташе, че това е много смешно“, каза тя с усмивка. „Той каза: „О, Муна, присъедини се към клуба!“
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!