НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Мистериозният художник Банкси сам издал името си (24.11.2023)
 Банкси потвърждава собственото си име в забравено интервю, съобщава BBC. В запис от 2003 г. репортерът Найджъл Ренч пита художника дали се казва Робърт Банкс, а той отговаря: "Роби". Смята се, че художникът би отрекъл, че се казва така, а не би поправял репортера, затова е много вероятно точно така да се казва всъщност Банкси. Отдавна има предположения за името на твореца - дали е Робин, Робърт или Роби.

В интервюто Банкси сравнява подхода си към изкуството - много бързо рисуване на графити анонимно, със затоплянето на храна в микровълнова фурна. "Бързо е", казва художникът от Бристол. "Искам да приключа бързо".  Това е едно от най-ранните известни интервюта с Банкси, наричан често от пресата "загадъчен" и "тайнствен". Тогава той е в 20-те си години. Интервюиран е от Ренч през лятото на 2003 г. заради откриването на неговата изложба Turf War в Източен Лондон. 

Пълното интервю може да бъде чуто в BBC Sounds като The Banksy Story. Записан е и бонусен епизод в подкаста след неговото откриване. Първоначално е излъчена редактирана версия. Години по-късно, след като слуша подкаста "The Banksy Story", Ренч намира пълното интервю на минидиск в дома си. В неизлъчената част Банкси защитава вандализма като изкуство, пише БТА.

"Не съм тук да се извинявам за това", казва Банкси. "Това е по-бърз начин да изразиш мнението си, нали? По същия начин майка ми казваше за неделното печено всеки път: Готви се часове, а се изяжда за минути. Сега тя яде затоплена храна в микровълновата фурна и изглежда много по-щастлива. Аз възприемам този подход към изкуството. Искам да приключа и да забравя". Запитан дали графитите са вандализъм или незаконни, Банкси казва: "Излезте! Чупете! Забавлявайте се!", като добавя, че и другите могат от своя страна да драскат върху нечия работа. "Други хора могат да го променят. Те могат да се отърват от това".

През 2008 г. "Дейли Мейл" излиза с информация, че зад персоната на Банкси се крие мъж на име Робин Гънингам от Бристол, който впоследствие се прекръстил на Робин Банкс. Изданието разговаря с негови приятели от училище, за да потвърди историята.

През годините най-популярните слухове твърдят, че зад този мистериозен образ се крие основателят на трип-хоп групата Massive Attack Робърт Дел Ная, известен като 3D. Доказателствата за тази теория са, че двамата са родом от района на Бристол, а музикантът в младежките си години се е занимавал с графити. Друг набелязан е художникът и дизайнер Джейми Хюлет, който стои зад анимационната група Gorillaz.

Окончателният край на мистерията със самоличността на Банкси може да дойде сравнително скоро. През октомври тази година беше съобщено, че срещу твореца е заведено дело за клевета и съдът може да наложи установяването на самоличността на човека, стоящ зад графитите.

Въпросът е дали разкриването на тази мистерия ще задоволи глада на публиката, или по-скоро ще развали магията около образа на най-известния художник на нашето време.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!