НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Във Велико Търново отбелязват с изложба 80-та годишнина от рождението на Георги Стойков (24.11.2023)

 Юбилейна изложба, посветена на 80-та годишнина от рождението на художника Георги Стойков, ще бъде открита в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

 

Георги Василев Стойков е роден на 4.9.1943 г. в с. Росно, Великотърновско. Учи във Великотърновския университет, като е един от плеядата великолепни студенти, обучаващи се в първия випуск на ФИИ 1963/67 г. През 1971 г. стартира кариерата му като асистент по живопис във Факултета по изобразително изкуство. Специализира в Югославия (1973 г.), в Белградската академия за изящни изкуства и Русия (1974 г.), в Ленинградската художествена академия. „Прекрасен живописец-пластик, съумява да подтикне студентите си към търсене на материалност във формата. В същия момент ги възпитава в търсене на естествената жизненост и красота в нея… …Произведенията, които създава Георги Стойков, са пряко отражение на виталното му възприемане на натурата…“ – пише за него доц. Цанко Петров.


За уменията му като художник доказателство са творбите, притежание на институции и частни колекции както у нас - Велико Търново, Габрово, Шумен, Казанлък, Русе, Разград, Сандански, Ловеч, Троян, така и в чужбина - Швейцария, Франция, Финландия, Сърбия, Русия.

Според него в живописната творба има един сложен тип равновесие на „движенията и противостоянията“, към което се стреми всеки художник. То е причината за търсене и постигане устойчивост на тази т. нар. особена асиметрия, която е картинната композиция.

Георги Стойков смята, че самата природа „налага“ на художника инстинктивното усещане за необходимата пропорция и красота. Според него процесът на създаване на картинното пространство не е напълно непознаваем и не зависи единствено от творческия каприз на художника. Съзнателно или не, човек се възпитава и учи от природата, от „повторяемостта и съразмерността на нейните предпочитани пропорции и форми“.


Както пише доц. М. Млячкова за него: „… методичният подход на Г. Стойков е с безспорен принос в педагогическата практика по изобразително изкуство. С дълбочината на начетеността и широтата на познанията си, Георги Стойков е част от богатата палитра на заслужили уважение наши колеги. Той даде своя реално приложим и научен принос за повишаване качеството на преподаване във Факултета по изобразително изкуство. Създадената от Г. Стойков преди четиридесет години учебна програма по живописна композиция е отлична теоретична база, която дава качествени резултати при обучението…“.

Изложбата ще бъде открита в петък, 24 ноември.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!