НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Метрополитън" посвещава изложба на модата, създадена от жени (08.12.2023)
 Музеят "Метрополитън" посвещава изложба на модата, създадена от жени за жени, съобщи АФП. 

Експозицията е под надслов "Жени обличат жени" (Women dressing women). Символ на изложбата е муселинена рокля, украсена с копринени рози и тафта на дизайнерката Ан Лоу (1898-1981), която е пионер в модата, създадена от афроамериканки. Лоу често е игнорирана като дизайнер, въпреки че моделът на сватбената рокля на Джаки Кенеди (1953 г.) е нейно дело. 

Три десетилетия по-рано една забравена днес френска модна къща - "Преме" (Premet), лансира роклята "гарсон". Успехът на този модел предшества с три години сходната модна идея на Габриел Шанел. 

Музеят е събрал 80 тоалета на 70 дизайнерки от началото на 20-и век до наши дни. Представени са дрехите на Габриела Хърст, която използва съвременната мода, за да отправи екологични послания. 

Историята на жените в модата започва с шивашки труд в модните ателиета. Повечето дизайнерки във Франция се появяват в началото на 20-и век - Мадлен Бионе, Жан Ланвен, Габриел Шанел. Между двете световни войни жените в модата вече са повече от мъжете. 

За да може да представи дизайнерските творения на Елза Скиапарели, Нина Ричи или Вивиан Уестууд, Институтът за костюми на "Метрополитън" търси сред своите колекции, съдържащи 33 000 модела от общо седем века история на облеклото, предаде БТА.

Първоначално изложбата е предвидена за 2020 г. в чест на 100-годишнина от движението на суфражетките в САЩ. Забавянето й е следствие от пандемията от КОВИД-19. 

Следващата голяма изложба на Института за костюми ще бъде през 2024 г. под надслов "Спящи красавици: Да пробудим модата отново". 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!