НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Джеси Дарлинг печели наградата Търнър 2023 с ежедневни предмети (15.12.2023)
Една от най-престижните британски награди за съвременно изкуство беше спечелена от базираният в Берлин художник Джеси Дарлинг за „изключителна изложба“ на обикновени предмети. Джеси Дарлинг спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство за 2023 г. и прибра чек на стойност 29 000 евро.

Последната му работа обхваща скулптура, инсталация, текст и рисунка. 41-годишният Дарлинг, който сега се живее и работи в Берлин, е номиниран за изложбите си „Без медали, без ленти“ в Оксфорд и „Ограждения“ в Camden Art Center в Лондон. Те интерпретират съвременния британски живот и включва окъсани знамена, мрежести завеси, бариери за контрол на тълпата, усукана железопътна линия и папки за канцеларски материали, пълни с бетон.

Журито похвали използването на материалите от него, като каза, че представянето му „разрушава възприеманите представи за труд, класа, британство и власт“.

Дарлинг също посочи, че "враждебната среда" на работата му е вдъхновена от имиграционната политика на Обединеното кралство.

Създадена през 1984 г., наградата Търнър е кръстена на художника Уилям Търнър, който е известен със своя неконформизъм. ТОва е една от най-престижните награди в света на съвременното изкуство. Британската скулпторка Вероника Райън спечели наградата миналата година за две творби, които отдават почит на „поколението Windrush“ и пандемията Covid-19. 

Минали носители на награда Търнър са Аниш Капур, Рейчъл Уайтрийд, Антъни Гормли, Стив Маккуин и Деймиън Хърст.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!