НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
По повод годишнината си Белведере показва онлайн изложби от последните 100 години (29.12.2023)
 По повод 300-годишнината от създаването си виенският музей Белведере представя онлайн историята си в периода 1918-2023 г. и кани всички желаещи да посетят виртуално 626 изложби. Всяка приключила изложба от сега нататък ще бъде включвана в онлайн хрониката.

Достъпът до информация и откритият обмен на съдържание са важни аспекти за музеите на бъдещето. С политиката си на отворено съдържание Белведере е лидер сред австрийските музеи. „Особено сме доволни, че чрез дигитализацията даваме възможност на посетителите да получат обширни и разнообразни знания“, споделя директорката на музея Стела Ролинг. 

Вече почти цяла година екип от осем сътрудници на Белведере работи по реализацията на този проект. Информацията за отделните изложби включва продължителността, мястото на провеждане, музейното ръководство по време на съответната изложба, както и имената на сътрудниците, участвали в подготовката на дадения проект.

Чрез богат снимков материал, изложбени каталози и произведения от колекцията на музея експозициите, показвани през годините, оживяват отново. Включените във виртуалната хроника изложби непрекъснато се допълват с новооткрити архивни текстове, медийни публикации, фотоси и дигитални копия на каталози. Освен това вече е възможно да се проследят и отделни творби и да се разбере в кои изложби и кога точно те са били излагани в миналото. 
Достъп до проектите имате тук
 
"Белведере" показва до средата на април модулната серия творби "Dust to Dust" ("Прах при прахта") на родения в България и живеещ във Виена художник Михаил Михайлов. 

Тази изложба познаваме от българския павилион на Биеналето във Венеция миналата година, където България се представи с проекта "Ето къде си". Това са случайни, пренебрегнати следи от времето. Прах, косми, отпечатъци и петна, които поставят въпроси за стойността и съществуването на вещите. 

В серията от 18 творби художникът рисува пренебрегваните и незначителни следи на времето, засягащи въпросите за преходността и съществуването. Повърхността на доминиращата в пространството експозиция разкрива своята поезия едва при по-внимателно вглеждане. 

Генералната директорка на "Белведере" Стела Ролиг казва, че изложената в зала "Карлоне" серия удивлява и забавлява. А самият Михаил Михайлов допълва: "Докато науката изследва състава на материята, аз се опитвам да разбера значението на материята чрез средствата на изкуството".
 
.
.
.
.

"Dust to Dust" ("Прах при прахта"), Михаил Михайлов

"Dust to Dust" ("Прах при прахта"), Михаил Михайлов

"Dust to Dust" ("Прах при прахта"), Михаил Михайлов

"Dust to Dust" ("Прах при прахта"), Михаил Михайлов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!