НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Christie's регистрира 26,1% спад в продажбите през „парадоксалната“ 2023 г. (29.12.2023)
„Това беше парадоксална година“, каза главният изпълнителен директор на Christie's Гийом Черути на пресконференцията на аукционната къща в края на годината. Въпреки продължаващото свиване на пазара на изкуство, той се опита да подчертае "разумните инвестиции на Christie's в иновации и разширяване" наред с избрани положителни резултати.

Дали 2023 г. може да бъде оценена като успех или провал зависи от перспективата, според Черути. Аукционната къща предвижда да направи 6,2 милиарда долара глобални продажби на изкуство и луксозни стоки до края на годината – с 25% по-малко от 8,4 милиарда долара, които спечели през 2022 г. Въпреки че къщата очаква частните продажби да са нараснали с 5% на годишна база, това увеличение не е достатъчно, за да компенсира продажбите на търгове на произведения на изкуството и луксозни стоки, спадащи с около 30,5%, от $7,2 млрд. миналата година до приблизително $5,0 млрд. през 2023 г.

Изключителните обстоятелства на 2022 г. са очевидно предупреждение. Продажбата на Christie's на произведения от колекцията на Пол Г. Алън донесе повече от 1,6 милиарда долара –  по време на рекорден вечерен аукцион за 1,5 милиарда долара – повишавайки общите годишни продажби на аукционната къща до най-високата стойност от общо 8,4 милиарда долара. Това се оказа трудно да се повтори.

„Не подценявайте доколко една колекция може да повлияе на резултатите ни“, каза Черути. „Ако се бяхме сдобили с колекцията на Емили Фишър Ландау, резултатите щяха да са различни.“ Sotheby's, която изпревари Christie's за произведенията на изкуството на Ландау, ще публикува резултатите си за 2023 г. следващия месец.

Christie's обещава да постигне нови успехи с откриването на новата си централа в Азиатско-тихоокеанския регион в Хонг Конг следващата година. Понастоящем датите на търга там "са продиктувани от графика на Конгресния и изложбен център в Хонконг", каза Черути. Ходът на аукционната къща ще доведе до по-„равномерно разпределен календар на продажбите“, добави Маркъс Фокс, нейният глобален управляващ директор за изкуството на 20-ти и 21-ви век.

Тази промяна може да помогне за изглаждане на печалбите на Christie's в повече местоположения и сезони, за сметка на силната зависимост от аукционите през май и ноември в Ню Йорк в последно време. „Не е практично да се продава само за няколко седмици“, каза Черути. „Преместването в Хонг Конг ще реши това по отношение на обема, както и на цената.“

И въпреки тревогите около охлаждащия се китайски пазар, данните показват, че континентален Китай е осигурил най-големия дял от  нови клиенти в световен мащаб през 2023 г. Броят на купуващите за първи път от поколение Z също се е удвоил повече от два пъти в Азиатско-тихоокеанския регион на годишна база .

Други развиващи се пазари включват Париж, който продаде предмети на изкуството и луксозни стоки на стойност €126,6 млн. ($136,5 млн.) по време на аукционната седмица на Christie's, съвпадаща с Paris+ par Art Basel през октомври; тази сума е 54% увеличение спрямо общите  еквивалентните продажби за миналата година. Водеща бе картината на Хуан Миро (Femmes, lune, étoiles) (1963), която беше продадена за 20,8 милиона евро (с таксите), най-високата цена, платена за картина на търг във Франция, според Christie's.
 
Нарастването на частните продажби в Christie's също продължава, като отделът предвижда да натрупа 1,2 милиарда долара, или 19,4% от общите продажби на аукционната къща на предмети на изкуството и луксозни стоки до края на годината. Всъщност най-голямата транзакция за 2023 г. е извършена далеч от очите на обществеността; тя е донесла "повече от 100 милиона долара", каза Черути, въпреки че отказа да предостави допълнителна информация.

Говорейки за други тенденции, които се появиха тази година и вероятно ще продължат през следващата, Сесил Вердие, президент на Christie's Франция, отбеляза, че продавачите (най-накрая) стават податливи на по-консервативни оценки. Дали този ход ще предизвика по-активно наддаване – и може би по-стабилни резултати като цяло – през 2024 г. е въпрос, чийто отговор предстои да разберем.
Хуан Миро (Femmes, lune, étoiles) (1963)
Хуан Миро (Femmes, lune, étoiles) (1963)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!