НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кои са най-скъпите произведения на изкуството, продадени на търг през 2023 г. (05.01.2024)
Летвата за търгове беше поставена изключително високо през 2022 г., особено като се има предвид, че на вечерния търг на колекцията на покойния Пол Алън, пет творби взеха по 100 милиона долара… всяка. Този път тази висока деветцифрена цифра беше надмината само веднъж в търговете –  показател за променящия се пейзаж на самия връх на пазара. Цените все още са стабилни, но колекционерите бяха особено избирателни на фона на несигурния глобален икономически фон.

От десетте най-скъпи лота за годината осем бяха продадени на търгове в Ню Йорк, два в Лондон. И докато Пикасо беше най-скъпо продаваният с един портрет за 139,4 милиона долара, австрийският художник Густав Климт има две картини в топ 10 - морски пейзаж и портрет, които събраха общо 138,4 милиона долара.
 

 
1. Пабло Пикасо, Femme à la montre (1932)
Оценка: 120 милиона долара

Продажна цена: 139,4 милиона долара

Къде и кога: Sotheby’s Ню Йорк, 8 ноември 2023 г

Звездата на годината беше картината на Пикасо портрет на неговата любовница Мари-Терез Валтер, която беше перлата в короната на колекцията на покойната Емили Фишър Ландау. Произведението беше продадено на 121 милиона долара от Sotheby’s в Ню Йорк, посветена на колекционера и меценат, който беше дългогодишен член на борда на Музея на американското изкуство Уитни и имаше свой собствен частен музей. Съобщава се, че Емили Ландау е държала Пикасо над леглото си. Картината изобразява Мари-Терез Валтер, известна като "златната муза" на Пикасо, и е създадена скоро след края на тайната около тяхната афера. Двамата се срещат за първи път през 1927 г. извън Galeries Lafayette в Париж, когато Мари-Терез е само на 17 години, а Пикасо на 45, все още е женен за украинската танцьорка Олга Хохлова, майката на сина му Пауло.

Плюс таксите, картината донесе на къщата 139,4 милиона долара, което представлява около 34 процента от общата стойност на продажбите на търга – добре дошъл тласък за дългоочакваната продажба, която беше една от най-успешните в иначе слабия сезон.

 
2. Густав Климт, Dame mit fächer (Дама с ветрило) (ок. 1917–18)

Оценка: над £65 милиона ($82,4 милиона)

Продажна цена: £85,3 милиона ($108,4 милиона)

Къде и кога: Sotheby’s Лондон, 27 юни 2023 г

Последният портрет на Густав Климт – той все още е на статива в студиото на художника, когато той умира през 1918 г. – постави рекорд за най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на търг в Европа - £85,3 милиона с включени премии (108,4 милиона долара) на вечерната разпродажба на Sotheby's в Лондон през юни.

Произведението беше оценено „над 65 милиона паунда“, така че беше лесно да счупи лесно рекорда, който датира от 2010 г., когато скулптурата на Алберто Джакомети „Ходещ човек“ бе продадена за 65 милиона паунда (104,3 милиона долара), също в Sotheby's в Лондон . Когато платното на Климт достигна £74 милиона след десетминутна "война" на наддаване и аукционерът обяви рекорда за счупен, търговската зала избухна в аплодисменти.

Dame mit Fächer е и най-скъпият Климт, продаван някога на търг, надхвърляйки 104,6 милиона долара, постигнати за Birch Forest при продажбата на Christie's на колекцията на Пол Алън през 2022 г. Последният път, когато се появява на търг, през 1994 г., също постави рекорд за художника с продажна цена от 11,6 милиона долара в Sotheby's в Ню Йорк.

3. Клод Моне, Le bassin aux Nymphéas (ок. 1917–1919)
Оценка: Около 65 милиона долара

Продажна цена: 74 милиона долара

Къде и кога: Christie’s Ню Йорк, 9 ноември 2023 г

Това внушително платно на Моне, което беше звездата на есенния сезон на Christie's, бе окачено в центъра на изложбеното пространство на къщата в Ню Йорк преди продажбата. Вечерната разпродажба на къщата  в Ню Йорк с ветерана аукционер Юси Пилкканен на трибуната, отбеляза добра цена за Моне - 64 милиона долара (74 милиона долара след таксите) и Пилкканен напусна сцената с овации.
 

4. Жан-Мишел Баския, El Gran Spectaculo (Нил) (1983)
Оценка: Около 45 милиона долара

Продажна цена: 67 милиона долара

Къде и кога: Christie’s Ню Йорк, 15 май 2023 г

Ранният Баския беше красавицата на бала в Christie’s през май, когато беше продаден за 67,1 милиона долара, включително хонорарите при оценка от 45 милиона долара (непубликувана). Нарисувана, когато художникът е само на 22 години, масивната творба е обект на оживени наддавания, включително от мега-дилъра Лари Гагосиан, въпреки че в крайна сметка той загуби от El Gran Espactaculo, който спечели с предложение от 58 милиона долара. Сега това е четвъртата най-скъпа картина на Баския, продадена на търг.


5. Густав Климт, Insel im Attersee (ок. 1901–02)
Оценка: Около 45 милиона долара

Продажна цена: 53,2 милиона долара

Къде и кога: Sotheby’s Ню Йорк, 16 май 2023 г

Този рядък и хипнотизиращ морски пейзаж от Климт е сцена, от мястото, на което художникът е прекарвал летните си ваканции. Вицепрезидентът на Sotheby’s описва мястото като „където Климт е избягал от студиото си във Виена… и е могъл да избере какво иска да рисува…“. добавяйки, че емоционалната творба, отклонение от повечето от най-известните произведения на Климт, „е почти повече поема към природата, отколкото е взискателно пейзажно изображение“. Този пейзаж никога преди не е бил предлаган на търг и беше подкрепен от трета страна, гарантираща, че ще бъде продаден.
Пабло Пикасо, Femme à la montre (1932)
Пабло Пикасо, Femme à la montre (1932)
Густав Климт, Dame mit fächer (Дама с ветрило) (ок. 1917–18)
Густав Климт, Dame mit fächer (Дама с ветрило) (ок. 1917–18)
Клод Моне, Le bassin aux Nymphéas (ок. 1917–1919)
Клод Моне, Le bassin aux Nymphéas (ок. 1917–1919)
Жан-Мишел Баския, El Gran Spectaculo (Нил) (1983)
Жан-Мишел Баския, El Gran Spectaculo (Нил) (1983)
Густав Климт, Insel im Attersee (ок. 1901–02)
Густав Климт, Insel im Attersee (ок. 1901–02)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!