НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Повече от 16 000 художници, които не са дали съгласието си са използвани за обучение на AI на Midjourney (12.01.2024)
 Списъците бяха частично включени в скорошен колективен иск и случайно споделени чрез публична електронна таблица на Google.

Списъци, съдържащи имената на повече от 16 000 художници, за които се твърди, че са били използвани за обучение на програмата за генеративен изкуствен интелект (AI) Midjourney, станаха известни онлайн, подновявайки дебатите относно авторското право и съгласието при създаването на изображения с AI. Сред имената са Фрида Кало, Уолт Дисни и Яйои Кусама.

Възмущението сред артистите в X (бившата социална мрежа Twitter) беше провокирано за първи път от публикуването на електронна таблица в Google, наречена „Списък със стилове на Midjourney“, за която се предполага, че е извлечена от разработчиците на Midjourney по време на процес за усъвършенстване на способността на програмата да имитира произведения на конкретни артисти и стилове. Въпреки че достъпът до уеб документа (който остава частично видим в Интернет архива) е бързо ограничен, много от художниците, които сa осветени, също присъстват в публично достъпни съдебни документи за колективен иск от 2023 г., в списък с имена от 25 страници, посочени в изображенията за обучение за програмата Midjourney.

Въпреки че практиката за използване на произведения на хора на изкуството без тяхното разрешение за обучение на генеративни AI програми остава в несигурна правна територия, противоречията около документи като „Списък със стилове в Midjourney“ хвърлят светлина върху действителните процеси на превръщане на защитени с авторски права произведения на изкуството в референтен материал за AI.

В поредица от публикации в X художникът Джон Лам (който работи за разработчика на видеоигри Riot Games) сподели екранни снимки на чат, в който разработчиците на Midjourney предполагаемо обсъждат предварителното зареждане на имена и стилове на изпълнители в програмата от Wikipedia и други източници, гарантирайки че произведенията на избрани художници ще бъдат достъпни за мимикрия и преобладаващо представени като референтен материал за създаване на изображения.

„Изтритите“ набори от данни, споменати в чата, са централна характеристика на груповия иск, също привличащ внимание онлайн, който се стреми да спечели обезщетение от Stability AI, Midjourney и DeviantArt за използване без съгласие на работата на хора художници в обучение на генеративни AI програми. Въпреки че първоначалното дело беше частично отхвърлено от федерален съдия през октомври поради „дефекти в много отношения“, искът беше изменен и подадено отново през ноември, добавяйки няколко ищци към делото, както и видео генератора Runway AI към списъка на ответниците.

Актуализираното досие по делото отбелязва, че „Съдът отхвърля опита на Stability AI да отхвърли най-значимия иск на ищците, а именно прекия иск за нарушаване на авторски права за неправомерно присвояване на милиарди изображения за обучение на AI“. Опитът на Midjourney да отхвърли иска също е отхвърлен.

В основата на твърдението, че Midjourney е виновен за нарушаване на авторски права, е използването от програмата на набора от данни LAION-5B, колекция от 5,85 милиарда изображения, събрани от интернет, включително произведения, защитени с авторски права. Докато всички повторения на LAION бяха оповестени публично с искането те „​​да се използват само за академични изследователски цели“, в делото се твърди, че Midjourney съзнателно е използвала колекцията в своите монетизирани услуги, обучавайки генеративната AI програма на компанията върху изображения на LAION. Делото също така твърди, че използването от Midjourney на софтуера Stable Diffusion текст към изображение (text to image) на Stability AI представлява нарушение на авторските права, тъй като самата програма е била обучена върху колекция от некредитирани произведения, защитени с авторски права.

Инструментите за художници за борба с нарушаването на авторски права са споменати в почти всички дискусии за генеративен AI, като програмата Glaze на Чикагския университет е сред най-популярните. Със заявената цел да защити художници от програми като Midjourney и Stable Diffusion, Glaze променя цифровите данни на изображението, така че то „да изглежда непроменено за човешките очи, но да изглежда за AI модели като драматично различен стил на изкуство“. Въпреки че е несъвършена, безплатната система все повече се препоръчва в отговор на нови опасения за целенасочена стилова мимикрия – публикация в X след „Списъка със стилове в Midjourney“, призоваваща художниците да „глазират“ творбите си, получи повече от 1000 харесвания и 400 репоста.

Уебсайтът haveibeentrained.com също е широко споделян сред художници, предлагайки възможност да видите дали нечия работа е била включена като изображение за обучение в програма за генеративен AI. Освен това има регистър „Не обучавай“, което не позволява произведения да бъдат включени в сътрудничещи бази от данни.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!