НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откраднати картини на Пикасо и Шагал, намерени в мазето на Антверпен след 14 години (19.01.2024)
 Две картини на Пабло Пикасо и Марк Шагал, откраднати преди 14 години, бяха намерени в петък от полицията по време на претърсване на мазе в Антверпен.

Произведенията – портретът на Пикасо Tête (1971) и L'homme en prière (1970) на Шагал, изобразяващи молещ се мъж – са били взети от дома на колекционер на изкуство в Тел Авив през 2010 г. По времето на кражбата произведенията са били оценени общо на близо 1 милион долара, се казва в изявление на местните власти. И двете картини са намерени в добро състояние. Бижута на стойност около 680 000 долара също са откраднати при същия обир през 2010г., но те не са открити.

Според изявлението властите са получили информация от източник, че белгийски гражданин в Намюр, столицата на региона Валон, е предлагал картините за продажба. Така е започнато разследване срещу заподозрения, 68-годишен израелски търговец на часовници, който е проследен до жилище в Намур. При претърсването на жилището му обаче са открити голяма сума пари, но не и отдавна изгубените творби.

„Проверките и полицейските ресурси, извършени през 2023 г., позволиха да се установи, че заподозреният наистина притежава търсените произведения и че може те да са в дома му или в дома на някой от роднините си“, казаха белгийските власти в изявление.

„Въпреки че призна, че притежава картините, заподозреният отказа да съобщи къде ги е съхранявал“, се казва в изявлението. Разследването в крайна сметка ги отвежда до резиденцията в Антверпен, където намират картините невредими и все още в оригиналните си рамки.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!