НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изследване с AI предполага, че известна картина на Рафаело не е изцяло негово дело (19.01.2024)
Известна картина на италианския художник Рафаело включва лице, което не е създадено от ренесансовия майстор, предполага нов анализ направен с помоща изкуствен интелект.

От векове Мадона дела Роза, прочута картина на Рафаело, съхранявана в Мадридския музей Прадо, е обект на разгорещен дебат сред експерти и любители на изкуството. Мистерията около произведението води до спекулации за принос на други художници, като например ученика на Рафаело Джулио Романо, или възможността определени елементи да са рисувани от някой друг.

Някои историци на изкуството спорят за приписването на творбата на работилницата на Рафаело, докато други поставят под съмнение автентичността на някои детайли, като долната част с розата.

Въпреки това, наскоро се появи нова гледна точка по темата, тъй като група изследователи от университетите в Нотингам, Брадфорд и Станфорд използваха базиран на изкуствен интелект дълбок анализ на характеристиките, за да изследват картината.

Тяхното заключение предполага, че по-голямата част от произведението на изкуството наистина е дело на Рафаело, но лицето на Йосиф вероятно е дело на друг художник.

Професор Хасан Угайл, директор на Центъра за визуални изчисления и интелигентни системи в университета в Брадфорд, разработва алгоритъм с 98% точност при разпознаването на автентични произведения на Рафаело. „Използвайки задълбочен анализ на характеристиките, ние взехме снимки на автентифицирани картини на Рафаел, за да обучим компютъра да разпознава стила му до много детайлна степен, от мазките на четката, цветовата палитра, засенчването и всеки аспект на работата. Компютърът вижда много по-дълбоко отколкото човешкото око, до микроскопично ниво", обяснява професор Угайл.

Първоначалното тестване на Мадона дела Роза като цяло даде неубедителни резултати, което накара изследователите да анализират отделни секции. Докато по-голямата част от картината е потвърдена като дело на Рафаело, лицето на Йосиф се откроява и е определено от изкуствения интелект, като дело на друг.

В случая с Мадоната, първоначалното тестване показва 60% авторство на Рафаело, а последващият секционен анализ посочва лицето на Йосиф като елемент, който не съответства на стила на художника.

Мадона дела Роза
Мадона дела Роза
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!