НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба с малко показвани творби на Кольо Карамфилов в "Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“ (26.01.2024)
 Малко известни и непоказваните досега произведенията са селектирани от куратора Надежда Джакова с помощта на художника Росен Карамфилов, изложбата носи името "Отвъд човека“ и е посветена на неговия баща, художника Кольо Карамфилов. "Радвам се, че успяхме да направим тази изложба и да покажем нещо ново 10 години след неговата кончина.“. Изложбата ще бъде открита на 26 януари в "Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“.  

Избрани са 25 творби - живопис, графика и рисунка – изключително е разнородна, като основният елемент, около който се движи изобразителното повествование в нея, е човекът като централен символ. "Човекът е винаги едно ядро за неговите мисли и решихме в тази изложба да минем отвъд човека – затова и заглавието е такова, лично го измислих, защото не е само до този символ, а е до това той колко много влагаше в него.“  

"Кольо Карамфилов беше неуправляема стихия, веселият меланхолик и тъжният веселяк – това е достатъчно всеобхватно. Всички, които го познаваха, знаеха, че той е душата на компанията, центъра на вниманието и човек, който винаги е бил над нещата, защото аз лично имам една възхита към него, защото светът е труден за понасяне и е хубаво когато човек може да се извиси над него още приживе. Той го правеше,“ разказа още Росен Карамфилов.

Николай Илиев Карамфилов, по-известен като Кольо Карамфилов или дори само като Кольо К., освен като живописец график и скулптор се изявява и в сферата на визуалните изкуства – пърформанс, арт инсталация, фотография, сценография, интериорен дизайн.

Роден е на 7 декември 1963 г. в Пловдив. През 1982 г. завършва сценография в Средното художествено училище в родния си град. Още като съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди. През 1989 г. създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация. По-късно, през 1995-а, основава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2008 г. създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 г. до смъртта си на 12 януари 2014 г. Кольо Карамфилов прави над 30 самостоятелни изложби, включително в Полша, Германия, Австрия, Франция, Русия, Япония и др., и участва в редица групови в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции у нас и по света.

Като сценограф Карамфилов е работил с режисьорите Петринел Гочев, Андрей Жолдак (Украйна), Димитър Еленов, Лиза Шопова, която е и неговата втора и последна съпруга. В киното е бил художник на филмите „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и „Аве“ на Константин Божанов. Кольо К. е режисьор и сценарист на филма „Казабланка“, с който печели наградата за късометражно кино на София Филм Фест 2014.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!