НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нарязаното "Момиче с балон" на Банкси, преименувано и редактирано - отново (26.01.2024)
Произведение на изкуството, което продължава да се променя. Момичето с балон на Банкси, което беше преименувано на "Love is in the Bin" от студиото на художника Pest Control, след като беше разрязано на лентички по време на търг на живо в Сотбис през 2018 г., е преименувано  за втори път.

Ник Бъкли Ууд, директор на частните продажби на Сотбис в Азия, казва, че аукционната къща е била предупредена за промяната, когато е организирала изложбата „Любов в рая: Банкси и Кийт Харинг“ в Южна Корея миналия август. В каталога за изложбата, проведена в Paradise Art Space в Инчеон, Сотбис отбелязва новото заглавие на творбата "Момиче без балон". „Pest Control не обясни промяната на името“, казва Бъкли Ууд, като отбелязва, че преименуването е станало ясно едва когато аукционната къща е започнала да поддържа връзка със студиото относно изложбата. От Pest Control отказват да коментират това събитие.

През октомври 2018 г. „Момиче с балон“ (2006) се „самоунищожи“ в търговската зала на Сотбис в Лондон, след като механизъм за раздробяване, скрит в рамката на картината, беше активиран, докато се обявяваше печелившата оферта. След седмица на преговори със Сотбис, Pest Control преименува наполовина накъсаното платно на "Love is in the Bin", издавайки нов сертификат за автентичност. Под новото си заглавие и новата дата 2018 г. Сотбис убеди спечелилия търга – анонимна колекционерка от Европа – да завърши покупката си за 1,04 милиона паунда. „Банкси не е унищожил произведение на изкуството на търга, той го е създал“, казва Алекс Бранчик, тогавашният ръководител на съвременното изкуство на Сотбис в Европа.

През октомври 2021 г. "Love is in the Bin" се връща в Сотбис в Лондон с оценка от 4 до 6 милиона британски лири. След десетминутна битка - наддаване, произведението беше продадено за рекордните 16 милиона паунда (18,6 милиона паунда с таксите) на азиатски колекционер, който наддава по телефона с Бъкли Ууд. Именно след тази продажба произведението е преименувано на "Момиче без балон" и получи нова датировка 2021 г. "Сотбис" и Pest Control отказаха да коментират дали е издаден нов сертификат за удостоверяване.

Говорейки пред The Korea Times миналата година, Бъкли Ууд разкри: „Новата творба започна живота си през 2021 г., когато старото произведение на изкуството беше унищожено. Така че можем само да предположим, че Банкси е искал да промени името, защото произведението е нова картина. Той отбелязва, че всяко „унищожаване“ на произведението е „символично“. Бъкли Ууд добавя: „Физически има само една работа. Но промяната в заглавието предполага, че работата е променила статуса в съзнанието на художника".
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!