НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Над 20 фотографии продадени за повече от милион долара всяка (26.07.2010)
Арт фотографията набира все повече скорост на пазара на изкуство, констатират наблюдатели. Сайтът artprice.com публикува класация за 10те най-скъпо продадени произведения в жанра и за всички от тях са платени 7 цифрени суми. Най-висока цена е достигнала фотоинсталацията „На ваше величество” /1973/ от британските артисти Гилбърт и Джордж. Произведението, което е било част от тяхната експозиция в Тейт Модерн, е откупено на 30 юни 2008 за 3,292 млн. долара на търг на „Кристис” в Ню Йорк.
 
Втори в класацията е Ричард Принц. Неговата творба „Каубой” /2002/ е сменила своя собственик срещу кръглите 3 млн. долара на аукцион в „Сотбис” Ню Йорк през 2007. Само няколко месеца по-рано творба от същата серия е била изтъргувана за 2,5 млн. долара от Кристис Ню Йорк. 
 
Трети в топлистата е Андреас Гурски. Работата му „99 цента” /2001/ е продадена за 2,946 млн. през 2007 от „Сотбис” Лондон. Произведения на Гурски са също така на пето и осмо място.
 
Десети е Хироши Суджимото с „Черно море” /1991/ - изтъргувана през 2007 от „Кристис” Ню Йорк за 1,65 млн. долара.
 
Макар и в повечето случаи „тиражно” изкуство, фотографията е все по-актуална. Най-малко 20 произведения от жанра за продадени за повече от милион долара.
 
 
Гилбърт и Джордж, На нейно величество, 1973
Гилбърт и Джордж, На нейно величество, 1973
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!