НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Древен глинен съд е използван като кошче за боклук в музей в Иран (26.01.2024)
 Археологически артефакт от периода на Мидийското царство, в музея на град Ращ, предизвика безпокойство сред експертите относно пренебрежителното отношение на Иран към предислямското културно наследство.

Служители на музея Рашт в Иран превърнаха глинен съд на около 2,6 хиляди години в кофа за боклук. В интернет се появиха снимки, на които се вижда, че в саксията е поставена черна торба, в която вече са се натрупали боклуци. След като местният вестник Etemad обърна внимание на факта за неправилно боравене с древния артефакт, уредникът на музея се опитал да се оправдае. Според него, в музея решили да се откажат от използването на обикновени пластмасови или дървени кошове, тъй като те лесно се крадат. Междувременно експертите виждат корена на проблема в нещо друго: след ислямската революция от 1979 г. културната политика на страната се преориентира предимно към мюсюлманската култура, а предислямското наследство понякога се третира с пренебрежение. Музеят в Ращ е открит през 1971 г., археологическата му колекция включва около 40 древни предмета от провинция Гилан и други части на страната. Що се отнася до гърнето, използвано като кошче за боклук, то датира от периода на Медийското царство. Древната държава Мидия е съществувала от 670 до 550 г. пр. н. е. и нейната територия частично съвпада с територията на съвременен Иран.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!