НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Проф. Димитър Чолаков е тазгодишният носител на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров - Майстора (02.02.2024)

 Проф. Димитър Чолаков е тазгодишният носител на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров - Майстора.  Призът се връчи за дванадесети път. На тържествена церемония в Художествена галерия “Владимир Димитров - Майстора” в Кюстендил бяха представени номинираните художници за техни изложби през изминалата година. Това са Валентин Дончевски, Георги Андонов, Димитър Чолаков, Динко Стоев. Преди обявяването на наградата в галерията беше открита изложба на Румен Гашаров, лауреат на наградата за 2022 година. Сред лауреатите през 70-те и 80-те са някои от най-интересните български художници с изявен собствен стил и път в изкуството. Между тях са Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Стоян Сотиров, Калина Тасева, Светлин Русев, а след 2013 сред отличените са Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Захари Каменов, Анета Дръгушану.

Наградата е учредена от Община Кюстендил, художествената галерия в града, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Присъжда се за изключителни постижения в изобразителното изкуство за изминалата година. Връчена е на проф. Чолаков за неговата изложба в галерия "Райко Алексиев" в столицата, експонирана през 2023 г.

Димитър Чолаков е роден в Попово. Завършил е художествена гимназия в столицата и  Националната художествена академия в класа на академик Светлин Русев. Бил е директор на Художествена галерия "Никола Маринов" в Търговище. Специализирал е в "Cite des Arts" - Париж. От 2006 г. е професор по живопис в Шуменския университет. Има стотици участия в колективни и самостоятелни изложби в България и в чужбина. Участва и в редица международни пленери и симпозиуми.

 

Проф. Димитър Чолаков
Проф. Димитър Чолаков
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!