НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откраднатият Ван Гог обратно в музея, след анонимно връщане (09.02.2024)
 Картината от 1884 г. на младия Винсент ван Гог, която беше открадната по време на драматично нощно нахлуване холандски музей, ще бъде изложена публично през март за първи път, откакто беше похитена преди три години, съобщава The Guardian.

"Parsonage Garden at Nuenen in Spring", с дълбока бяла драскотина от кражбата в долната част на платното, беше показана на пресконференция в музея Groninger тази седмица. Картината беше открадната от музея Singer Laren в Холандия на 30 март 2020 г., точно когато пандемията от Covid-19 накара магазини, галерии и музеи да затворят вратите си за обществеността.

Години наред местонахождението на картината бе неизвестно, въпреки факта, че лицето, което я е откраднало, наречено „Нилс М“ от холандските медии, и престъпникът, за когото се твърди, че е планирал кражбата, Питър Рой К, вече са били арестувани и излежават присъди в затвора.

Артър Бранд, арт детективът, който изгражда името си, откривайки редица съкровища, включително картина на Пикасо и пръстен, собственост на Оскар Уайлд, откри произведението в края на миналата година, макар и не чрез собствено издирване.

Както разказва Бранд, той чул почукване на вратата му късно една вечер миналата година. Неидентифициран мъж подал на Бранд смачкана синя чанта IKEA, след което избягал. Срещата е била предварително уговорена и полицията уведомена. Бранд все пак заяви, че изтичал по стълбите на апартамента си в Амстердам и развълнуван отворил доставката. Вътре, увита в найлонови мехурчета, била картината на Ван Гог. Бранд кара колега да заснеме разопаковането, след което сравнява задната страна на творбата със снимка за доказателство.

„Това е той“, каза Бранд. „Винсент ван Гог се завръща. Какъв ден."

Според Бранд картината вероятно е била предавана напред-назад в криминалния ъндърграунд, като никой не е искал да я купи, тъй като не си е струвала риска. Картината е на стойност между 3 и 6 милиона евро.

„Знаехме, че картината ще бъде предавана от ръка на ръка в престъпния свят, но никой не искаше да я докосне, защото не струва нищо“, казва Бранд пред The Guardian. „Можеш само да си създадеш проблеми. Сякаш има проклятие върху нея."

Реставраторът на картината в Ротердамския музей, Мариан де Висер, казва пред The Guardian, че драскотината в платното е „сериозна“ и „минава през всички слоеве- лака, слоевете боя и след това в основния слой“.

Прахът и мръсотията са отстранени от платното и де Висер проучва предишни реставрации и оригиналните материали, които са използвани, за да възстанови правилно картината.

Картината ще бъде достъпна за публика от 29 март в музея Groninger в Северна Холандия.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!