НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Филм за художника Алцек Мишев открива „Master of Art“ 2024 (09.02.2024)

 „Мастер оф арт“ е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство.

Тази година откриващия филм на 9-ото издание на фестивала - на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“ ще е документалния филм на режисьора Мария Аверина „Да летиш с плавници“, продукция на АГИТПРОП. Това е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.

Сценарист на филма „Да летиш с плавници“ е журналистката Мариана Светославова. На Алцек Мишев попада във Фейсбук и е дълбоко впечатлена от българския художник, направил забележителна световна кариера. Изумява я факта, че през 70-те той е поставен от критиците, заедно с Кристо, в топ 30 на европейския авангард, а в родината му почти никой не е чувал за него. Решава да се опита да поправи това несъответствие, от нея тръгва идеята за един по-дълбок и пространен визуален разказ за художника.

В първия уикенд на фестивала в кино “Люмиер” ще видим още “Боромини и Бернини. Стремеж към съвършенство” (10 февруари, 18.00 ч.) и “Гоя, Жан-Клод Кариер и призраците на Бунюел” (11 февруари, 18.00 ч.), чиито прожекции се осъществяват съответно с подкрепата на Италианския културен институт и Институт Сервантес.

Акцент в програмата са премиерите на български филми за големи съвременни имена в изкуството. На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания „АРТО плюс“ съвместно със Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Българска национална филмотека, Филмотечно кино „Одеон“ и издателство „Книгомания“ организират национална програма „Татяна Лолова на 90 години“.

 

Тазгодишното издание на “Master of Art” ще продължи от 9 февруари до 3 март с прожекции в кино „Люмиер“, филмотечно кино „Одеон“, Дома на киното, Културен център „G8“, Евросинема и кино “Влайкова” в София, както и в Lucky Дом на киното – Пловдив, ФКЦ – Варна и Регионална библиотека “Захарий Княжески” - Стара Загора.

 

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!