НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят в Баркли изследва "Логиката на Призрачното" в изкуството (28.07.2010)
Демонологията или Логиката на Призрачното е темата на новата изложба - изкуствоведско изследване на галерията в Баркли, САЩ, съобщава artdaily.
 
Това е първата изложба, която представя визуалното изкуство като част от Демонологията. От произведенията могат да се видят различни теми: непознатото „тук” или липсата на „тук”, спомен и копнеж, преходно съществуване, проявяване на демончното, аура, възпяване на материята, прозрачност на психиката.
 
Терминът Демонология е използван  за първи път от френския философ Жак Дерида, който визира марксистката мисъл в посткомунистическата ера. След лекцията му през 1993 идеята е широко дискутирана във филисофски и политически кръгове и повлиява на развитието и създаването на редица жанрове в електронната музика.
Изложбата по странен начин съчетава съвременни произведения с други творби от музейната колекция и се получава едно богато миксиране на жанрове и стилове и периоди. Макар артистите, включени в термина "демонология" да не са непременно част от едно общо движение, когато се подредят заедно, между творбите им се получава странен резонанс и единомислие, твърдят организаторите от музея. Произведенията боравят с архаична образност, стилове и техники, които събуждат мистерия, несигурност неизразими страхове незадоволени копнежи.
 
За самия Дерида демонологията е философия на историята която разстройва обикновената прогресия на времето. Според тази теория настоящето е едновременно „обсебено” от миналото и бъдещето.
 
За петнадесет години, откакто Дерида за първи път използва този термин демонологията е възприета и използвана и от британския музикален критик Симон Рейнолдс за описанието на повторенията на познати мелодии в електронна музика създадена главно от артисти във Великобритания. Те манипулират класически записи, библиотечна музика или следвоенни популярни песни, за да извикат у публиката една еуфорична представа за някакво въображемо бъдеще. Музиката има едно невъзможно качество, загатвайки за някаква, приличаща на сън близост,мелодията става меланхолична и неясна – трудно съчетание между антично и модерно.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!