НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
7 жени художници, които трябва да познавате (08.03.2024)
В продължение на няколко десетилетия активистите насочват вниманието към неравенството между половете в света на изкуството, подчертавайки факта, че жените художници съставляват само малка част от всички художници, представени в музейни колекции и галерии.

Кураторите на музеите отговарят, като организират изложби, фокусирани върху приноса на жените художници. Най-новата такава експозиция, озаглавена "Маестри. Жени майстори 1500-1900", сътрудничество между музея на Арп в Германия и музея Тисен-Борнемиса в Мадрид, дава преглед на значими жени художници от Средновековието до модерността. Тя се открива първо в Ремаген, Германия и ще бъде там до 16 юни.

Някои от тези художници са добре известни днес, докато други са били преоткрити.

Хилдегард от Бинген (ок. 1098-1179)
Родена в знатно немско семейство, Хилдегард от Бинген става бенедиктинска монахиня. Тя е учен, писател, лечител, музикален композитор, теолог, мистик и визионер - и художник, който илюстрира собствените си ръкописи. Нейните творби изразяват религиозните й виждания, включително автопортрет на собственото й духовно пробуждане. Тя също така създава символични изображения на вселената и илюстрира космически или невидими концепции.

Хилдегард от Бинген използва всичките си сили на изразяване, за да предаде идеите си във време, когато на жените обикновено не е позволено да говорят. Нейните произведения на изкуството продължават да вдъхновяват хората, от тези, които се интересуват от християнския мистицизъм, до феминистки художници като Джуди Чикаго, която почете средновековната монахиня в нейната инсталация „The Dinner Party“.

Феде Галиция (1578-1630)
По-известна просто като Галиция, италианската художничка започва да рисува като тийнейджърка, насърчавана от баща си, който рисува миниатюри. Тя е най-известна със своите натюрморти с плодове, тогава нов жанр.Но тя рисува и религиозни мотиви и портрети. Една от най-забележителните й творби е изображение на Юдит с главата на Олоферн, популярна библейска тема. Историците на изкуството смятат, че Галиция е нарисувала себе си като Юдит.

Джована Гарцони (1600-1670)
Името на италианската барокова художничка Джована Гарцони може да не е широко известно сега, но по нейно време работата й е била толкова популярна, че биограф от 18-ти век пише, че тя може да получи „всяка цена, която поиска“ за картините си.

Една от първите жени художници, които рисуват натюрморти, Гарцони развива кариерата си с „интензивност“, според музея Гети в Лос Анджелис. Една от най-ранните й творби, калиграфска книга от 1625 г., включва главни букви, украсени с плодове, цветя, птици и насекоми. Тези мотиви стават неин специалитет, рисувани прецизно с темпера и акварел. Няколко членове на семейство Медичи поръчват ботанически и зоологически творби на Гарцони, а тя също рисува религиозни, митологични и алегорични мотиви.

Гарцони също рисува портрети и й се приписва създаването на първата известна европейска портретна миниатюра на черен човек, етиопския принц Зага Христос, който може да е поръчал тази творба.

Мадалена Корвина (1607-1664)
Една от съвременниците на Гарцони е Мадалена Корвина, също италианска художничка на портрети и натюрморти, сред чиито покровители е семейство Медичи. Специализирала е в миниатюрни портрети, а също така е правила гравюри.

Елизабет Луиз Виже Льо Брун (1755-1842)
Известна също като Мадам Льо Брюн, Елизабет Луиз Виже Льо Брюн е предпочитаният портретист на френската кралица Мария Антоанета. Тя създава едни от най-известните портрети на френската аристокрация. Това обаче означаве, че бягството й от френската революция е задължително.

По време на изгнанието си Льо Брун прекарва време в Италия, Русия, Германия и Англия. Тя продължава да работи като портретист, получавайки поръчки от членове на европейското благородство, като се фокусира особено върху портрети на жени и деца.

Нейното нарушаване на нормите в жанра - например като дава на обектите си приветствени жестове или леко отворени усти - е скандално по онова време, но бързо се налага като собствен стил.

Мери Касат (1844-1926)
Единствената американка сред импресионистите, Мери Касат също е една от малкото жени. Въпреки тази професионална чест, тя не може да постигне същото като нейните колеги мъже, затова насочва вниманието си към света на жените и децата.

Соня Делоне (1885-1979)
Колоритните абстрактни композиции на Соня Делоне са директно вдъхновени от традиционните юргани, които е виждала през детството си в днешна Украйна.

Делоне прекарва по-голямата част от живота си в Париж, разширявайки репертоара си, за да включва текстил, мода и сценография, и създава успешен бизнес.

Въпреки че често е била засенчена от работата на съпруга си, колегата художник-модернист Робърт Делоне, през 1964 г. тя става първата жива жена, която има самостоятелна ретроспекция в Лувъра в Париж.
Хилдегард от Бинген
Хилдегард от Бинген
Феде Галиция
Феде Галиция
Джована Гарцони
Джована Гарцони
Мадалена Корвина
Мадалена Корвина
Елизабет Луиз Виже Льо Брун
Елизабет Луиз Виже Льо Брун
Мери Касат
Мери Касат
Соня Делоне
Соня Делоне
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!