НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Какво се случва на пазара на изкуство и кои са най-търсените художници за миналата година (15.03.2024)
 Излезе новият брой на Artnet Intelligence Report Year Ahead 2024. Чрез задълбочен анализ на миналогодишното пазарно представяне, новото издание рисува базирана на данни картина на света на изкуството днес, от последните резултати от търговете на водещите аукционни къщи до художниците и произведенията на изкуството, които са в центъра на вниманието.

Базата данни за цените на Artnet започна да следи най-често търсените артисти през 2005 г. Осемнадесет години по-късно съставът на героите остава донякъде последователен. Въпреки това нарастващият глад на пазара за работи на съвременни художници - включително Яйои Кусама, Герхард Рихтер и Джордж Кондо - е очевиден, както и намаляващият интерес и предлагането на произведения на емблеми на Импресионизма и Модерното изкуство, като Пиер-Огюст Реноар и Едгар Дега. Първите две места - Пабло Пикасо и Анди Уорхол остават непроменени.

Треската "Баския" не показва признаци на отслабване. Покойният американски художник е автор на шест от 10-те най-скъпи творби, продадени миналата година в съвременната категория, (художници, родени между 1945 и 1974 г.) „Баския е подходящ както за ценителя-колекционер, спекуланта и по-новите и по-младите колекционери“, каза Бетси Бикар, старши съветник по изкуство в Citi Private Bank. Трябва да отбележим, обаче че през 2021 г. шест творби на Баския бяха продадени за повече от 30 милиона долара всяка. Две години по-късно само две творби на художника достигнаха това ниво. Както отбелязва Бикар, през 2023 г. „апетитите не бяха ненаситни“.

След няколко години спекулации относно творчеството на млади художници, наблюдателите се чудеха дали балонът за ултрасъвременното изкуство – което се определя като творби, създадени от художници, родени след 1974 г. – ще се спука през 2023 г. Реалността, не е толкова драматична. Оценките за произведения на комерсиални любимци леко спаднаха, но 6 от топ 10 лота имаха финансова гаранция, добавяйки малко повече предсказуемост към най-нестабилния сектор на пазара. Трябва да се отбележи, че категорията беше подсилена от възраждащия се интерес в Азия: пет от най-скъпите произведения бяха продадени в Хонконг. Върхът на ултрасъвременния пазар остава доминиран от малка група художници с мощни галерии и колекционери, които са дълбоко инвестирани в техния постоянен успех. В тази категория на първо място е китайско-канадският художник Матю Уонг (1984-2019), който в момента е представен в „Матю Уонг и Винсент Ван Гог. Рисуването като последно спасение“, Музеят на Ван Гог в Амстердам.
най-търсените художници според Artnet 2005-2023
най-търсените художници според Artnet 2005-2023
най-търсените ултрасъвременни автори според Artnet
най-търсените ултрасъвременни автори според Artnet
най-скъпата картина продадена на аукцион през 2023 г. - The Nile, Жан Мишел Баския $67,110,000
най-скъпата картина продадена на аукцион през 2023 г. - The Nile, Жан Мишел Баския $67,110,000
Матю Уонг в музея Ван Гог, Амстердам
Матю Уонг в музея Ван Гог, Амстердам
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!