НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Съдят Ким Кардашиян за видео, в което твърди, че притежава оригинален Доналд Джъд (29.03.2024)
Във видео, в което Ким Кардашиян обикаля офисите на своята компания Skkn by Kim, тя се разхожда из бляскавите стаи, театъра и кухнята, всички потопени в няколко розови нюанса на бежово. Сградата е оскъдно обзаведена, в съответствие с това, което Кардашиян описва като нейната любов към успокояващото влияние на минималистичния дизайн.
Дори мебелите клонят към минималистичен шик.

„Тези маси на Доналд Джъд са наистина невероятни“, казва Кардашиян, говорейки за художник, широко известен със своя гений, „и напълно си пават със столовете.“

Оказва се обаче, че мебелите за хранене не са дело на Доналд Джъд, според фондацията с нестопанска цел, която представлява неговото наследство. Тя съди знаменитостта, обвинявайки я в неверни твърдения.

Също така в делото са посочени и Clements Design, които според съдебните документи са произвели масите и столовете, които приличат на тези, проектирани от Джъд. Фондацията обвинява компанията в нарушаване на търговска марка и авторски права.

„Потребителите вероятно ще повярват, че Judd Foundation и марката Donald Judd са свързани по един или по друг начин с г-жа Кардашиян“, се казва в делото, заведено в Окръжния съд на САЩ. „Judd Foundation категорично забранява на клиентите да използват закупени мебели на Donald Judd за маркетингови и промоционални цели.“

Кардашиян отказа да коментира, но Clements Design пусна изявление, в което се казва, че има „очевидни ключови разлики“ между обзавеждането и че компанията се чувства „изненадана“ от съдебния процес, тъй като са положени усилия „да се разреши този проблем по приятелски начин“. Дизайнерската компания каза, че фондацията „не желае спорът да се уреди при разумни условия. Тези твърдения нямат абсолютно никакво основание.”

Спорът започна през 2022 г., когато Кардашиян пусна видеоклип в YouTube, който оттогава има повече от 3,6 милиона гледания. По време на видеото тя спира в кухнята на нейния офис в Калифорния, където има маси и столове, които напомнят за два дизайна на Джуд: La Mansana Table 22 и Chair 84. (Видеото беше свалено в сряда след завеждането на делото.)

Мебелите на Джуд (масата струва 90 000 долара и само три автентични копия са продадени през последните 15 години) са част от начина, по който фондацията печели пари, казва неин представител. Столовете струват по 9000 долара всеки. Продадени са над 350 стола, съобщават от фондацията, която подпечатва и номерира всеки един.

„Мебелите са неразделна част от нашата финансова стабилност“, каза Райнер Джъд, дъщеря на художника и президент на неговата фондация, като добави, че приходите от мебели представляват почти половината от спечелените приходи на организацията.
 

Преди да умре през 1994 г., самият Доналд Джъд яростно защитава автентичността на своите творения. През 1990 г. той критикува Джузепе Панса, италиански колекционер на изкуство, който създава някои скулптури по рисунки на художника, но без прякото му участие в някои случаи. След като Музеят на Соломон Р. Гугенхайм се сдоби с творбите, Джъд каза, че колекционерът е провалил дизайните му с лоши материали.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!