НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Последният Караваджо блести в изложба в Лондон (12.04.2024)
 От 18 април до 21 юли 2024 г. Националната галерия в Лондон представя „Последният Караваджо“, изложба, показваща последната картина на Караваджо, невиждана в Обединеното кралство от близо 20 години.

Тази изложба предоставя възможност да се изследват късните картини на Караваджо, представянето на насилието в работата му и да се разсъждава върху насилието в наши дни, казват организаторите. Този проект ще хвърли светлина върху фигурата на Света Урсула, позволявайки на посетителите да изследват нейната история. 

„Мъченичеството на Света Урсула“, която е приписана отново на Караваджо едва през 1980 г. след откриването на архивно писмо, описващо поръчката, предоставя рядка възможност да се изследва последният период от живота на Караваджо. Това писмо (Archivio di Stato, Неапол) – изложено в изложбата и показвано за първи път в Обединеното кралство – изпратено от Неапол (където е нарисувана картината) до Генуа (където е живял неговият патрон и поръчител на творбата Маркантонио Дориа), записва последните етапи от поръчката на картината. „Мъченичеството на Света Урсула“, включващо и автопортрет на Караваджо, надничащ през рамото на светицата, е нарисувано през последните месеци от живота на художника. Изпратена от Неапол на 27 май, готовата картина пристига в Генуа на 18 юни 1610 г. Само седмици по-късно, през юли 1610 г., самият Караваджо тръгва от Неапол, надявайки се да се върне в Рим, където вярва, че ще бъде опростен за убийството, извършено през 1606 г., което го е накарало да избяга на юг. Той умира в Порто Ерколе на 18 юли 1610 г., като никога не достига местоназначението си.

Картината на Националната галерия „Саломе получава главата на Йоан Кръстител“ също е нарисувана към края на живота на Караваджо. Историята за смъртта на Йоан Кръстител е разказана в Евангелието на Марк (6: 16–29). Йоан критикувал цар Ирод, че се жени за съпругата на починалия му брат, Иродиада, и тя търси отмъщение. На празненството за рождения ден на Ирод дъщерята на Иродиада Саломе толкова възхитила краля с танците си, че той й обеща всичко, което поиска. Насърчена от майка си, тя поискала главата на Кръстителя и кралят наредил Йоан да бъде екзекутиран.
Мъченичеството на Света Урсула
Мъченичеството на Света Урсула
.
.
Саломе получава главата на Йоан Кръстител
Саломе получава главата на Йоан Кръстител
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!