НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Винаги сте искали да зададете въпрос на Салвадор Дали? Сега можете (19.04.2024)
 В навечерието на 120-ия рожден ден на иконата на сюрреалистите Салвадор Дали на 11 май, неговият музей пусна версия на художника, с която посетителите могат да разговарят.

Създаден от творческата рекламна агенция Goodby Silverstein & Partners (GS&P), използвайки дневниците и аудиозаписите на художника, новият проект се захранва от няколко модела за машинно обучение, включително GPT-4 от OpenAI и Eleven V2 от ElevenLabs. Музеят представи проекта на конференцията SXSW.

Благодарение на него посетителите на музея в Сейнт Питърсбърг, Флорида, могат да вдигнат слушалката на една от версиите на прочутия телефон с омар на художника (1938 г.), за да задават въпроси.

Когато Ханк Хайн, директорът на музея, попита: „Какво задължително трябва да види един посетител на музея на Дали?“ Художникът "отговори": „В лабиринта на въображението, който се разгръща в Музея на Дали, човек трябва да търси топящите се часовници в разпадането на постоянството на паметта, където времето капе като сън, който отказва да бъде задържан.“

Художникът "говори" в промоционален видеоклип: „Години наред хората се опитваха да разберат моята работа, опитвайки се да намерят смисъл в сюрреалистичното, да осмислят мечтите на един исторически гений. Но как може някой да знае какво има в горящия ум на Салвадор Дали? Не! Те просто не могат. Те са обикновени смъртни човешки същества. Но сега мога да ви кажа.
 

През 2019 г. музеят представи „Dalí Lives“, което по подобен начин позволи на посетителите да взаимодействат с цифров Дали. „Дали е известен с чувството си за собствената си вечна значимост“, казва Хайн . „Сякаш, ако беше оставил инструкции за нас, този проект щеше да е сред тях.“ Друг проект от миналата година се основава на разчитането на сюрреалистите на несъзнаваното като двигател на творчеството: музеят си сътрудничи с GS&P и OpenAI, за да създаде „Dream Tapestry“, в който посетителите изпращат текстово описание на сън, което се използва за създаване на цифрови картини.

„Дали е очарован от най-новите инструменти и технологии на своята епоха и непрекъснато изследва различни артистични изразни средства“, каза Джеф Гудби, съосновател и съпредседател на GS&P. „„Попитайте Дали“ предоставя възхитителен нов начин за взаимодействие с технологията за машинно обучение. Поетичните писания на Дали, в изцяло негов въображаем стил, са в основата на обучението, което предоставя динамични и непредвидими отговори на въпросите на посетителите.“
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!