НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Национална изложба в София представя българския исторически комикс (03.05.2024)
 Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организаторите от Съюза на българските художници. Откриването ще е на 10 май, петък, от 19:00 часа, в галерията на ул. Шипка 6 в столицата. В Четвъртата национална изложба на българския комикс ще вземат участие над 100 автори. Историческите комикси са разделени в три групи според периода на създаване: от 30-те години до 1944, от 1945 до 1990 и от 1990 до наши дни.

Първият отпечатан български исторически комикс е нарисуван от жена, пише в каталога към изложбата Петър Станимиров, секретар на секция „Комикс“ към СБХ. Името на художничката е Пена Ганева, а комиксът, който представя в илюстрации поемата на Петко Р. Славейков „Изворът на белоногата!“, е отпечатан през 1940 година в брой 22 на вестник „Чуден свят“. „Освен разказите в картини на чисто исторически теми добавихме и уестърните, както и някои фантастични истории, чието действие се развива в определена епоха, изхождайки от разбирането, че за създаването на исторически комикс е необходимо да се направи предварително проучване на времето", казва художникът Александър Въчков. Паралелно с произведенията на български художници ще бъдат показани и исторически комикси от Румъния и Сърбия. Към изложбата е издаден пълен каталог с текстове от Александър Въчков и Петър Станимиров, който ще бъде на разположение на посетителите в залата на изложбата.
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!