НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Новооткрита картина на Караваджо? По-скоро, не! (30.07.2010)
Новооткритото платно „Мъченичеството на Свети Лорънс” за което Ватикана обяви в официоза си на първа страница, че е рисувано от бароковия майстор Караваджо, се оказва творба на негов епигон, пишат вестниците в Рим. Платното ще бъде подложено на ултравиолетова експертиза и химически анализи, които да подкрепят становището на изкуствоведите. Картината бе открита в Йeзуитска църква и силният контраст между светлина и тъмнина или „киароскуро” ефект, използван от Караваджо даде напразни надежди, че творбата е рисувана от него.
 
 Но в нея има много детайли, които са твърде слаби за ръката на Караваджо, твърдят изкуствоведи. Чисто живописно картината не е на нивото му. Огромното /183х130.5 см/ платно е доминирано от изгарящия в пламъци Свети Лорънс, а неговите трима екзекутори за на заден план.
 
Твърдението, че това е работа на Караваджо изненада дори самите йезуити, в чиято църква платното бе открито. Минавали сме покрай картината хиляди пъти без да й обърнем внимание, каза Даниеле Либанори от храма. Платното било твърде потъмняло и висяло в един от кабинетите. Наскоро го почистили и решили, че е интересно и си заслужава да го покажат на специалисти. Но и през ум не им не им минало, че това е Караваджо.
 
Точно в този момент Италия отбелязва 400 години от смъртта на големия майстор и църквите, в които има негови картини са отворени денонощно за любителите на изкуството му.
 
Сега вече Ватикана ревизира собственото си становище и местният вестник-официоз публикува мнението на най-популярния специалист там със заглавие „Нов Караваджо? Всъщност, не”. Антонио Паолучи, шеф на музея във Ватикана пише, че това не е нивото на Караваджо и рисунъкът е твърде „скромен” за него.
 
Въпреки че в картината има някои изящни детайли, за други елементи изкустовведите не се притесняват да кажат, че са твърде слаби и дори „срамни”. Съществува подозрението, че по платното са работили двама художници. Най-интересният елемент в композицията е позата и гледната точка, от която е нарисуван светецът. Именно това би могло да предположи ръката на Караваджо, който често е рисувал сцените сякаш ги снима от неочакван ъгъл. Ръката на единият екзекутор също е твърде добре нарисувана. Но повечето от останалите детайли са слаби, а единият крак на светеца приличал на „жабешко краче”. „Караваджо не би направил подобна грешка”, сигурни са експертите.
 
Все пак последната дума остава на химическия и физически анализ на боите и платното, тъй като Караваджо не е подписвал своите произведения.
 
Но дори и без тези данни учените вярват, че автор на картината е някой от последователите на големия майстор.
Караваджо умира в Тоскана през 1610 при мистериозни обстоятелства. Съвсем скоро група учени заявиха, че са намери тленните му останки.
Мъченичеството на Свети Лорънс, Караваджо
Мъченичеството на Свети Лорънс, Караваджо
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!