НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
4 музейни изложби в Европа, които да видите това лято (31.05.2024)

 Може би търсите повече преживявания това лято от обикновеното обикаляне на забележителности или плажове? Имате късмет. Лятото, което обикновено е слаб период за институциите в  големите туристически градове на Европа, тази година е по-оживено от обикновено, изпълнено с големи експозиции, които обикновено отбелязват пролетния и есенния сезон.

На ръка разстояние от София е изложбата на световноизвестния, исландско-датски художник Олафур Елиасон - "Вашата неочаквана среща“ в Istanbul Modern, Истанбул

По целия свят визуално блестящите инсталации на Олафур Елиасон, съставени от леки и високотехнологични скулптурни елементи, намериха голяма база от фенове - което едва ли е изненадващо, като се има предвид, че изглеждат страхотно. Но творбите му не са просто празник за очите, като се има предвид, че много от тях са с опияняващи идеи за самата природа на възприятието, особено когато става дума за околната среда. Сред близо 40-те творби в тази изложба има нова, наречена „Здрач до зазоряване“, „Босфор“.

 

7 юни 2024 г. – 9 февруари 2025 г


„Анди Уорхол: Кадифена ярост и красота“ в Neue Nationalgalerie, Берлин

„Красотата е признак на интелигентност“, казва веднъж Анди Уорхол и ако това е така, в този "блокбастър" ще има много интелигентност. Вместо да прави ретроспектива, обхващаща цялата кариера, изложбата в Neue Nationalgalerie на Уорхол се фокусира конкретно върху идеята за блясък, проникнала в творчеството на поп артиста, от неговите картини на знаменитости от 60-те години до полароидите на самия него в различни състояния. Близо 300-те творби, включени тук, ще изследват манията на Уорхол за добре изглеждащи хора и повърхности, която според куратора Клаус Бизенбах е тясно свързана със "странната" идентичност на Уорхол. Според Бизенбах Уорхол не винаги е можел да се изразява свободно, като хомосексуалист. Неговото изкуство, обаче му дава възможност да изследва мъжкото тяло - и да експериментира със своята сексуалност по пътя.

9 юни–10 октомври 2024 г


Марта Юнгвирт в Гугенхайм Билбао, Испания

Ако виенските акционисти от 60-те години на миналия век са използвали телата си, за да изследват насилствените тенденции, латентни в следвоенна Европа, австрийската художничка Марта Юнгвирт тръгва в свързана, но различна посока, създавайки непокорни, цветни абстракции, които не съдържат мрак. Картините на Юнгвирт обаче все още са свързани с тялото й - нейните удари действат като записи на движенията, направени от пръстите и ръцете й. 70-те произведения, събрани тук, показват как тя е стигнала до този стил и е продължила да го развива, като последните й творби се доближават до фигуралното чрез неясни алюзии към известни картини от историята на изкуството.

7 юни–22 септември 2024 г


Яна Ойлер: Oilopa в Центъра за съвременно изкуство WIELS, Брюксел

Сред море от незапомняща се фигуративна живопис, платната на Яна Ойлер се открояват с това, че са толкова екстравагантно странни, изпълнени с летящи акули и знаменитости. Тя не показва признаци да се откаже с последната си изложба, която е посветена на връзката на Европа с маслената живопис. Разполовено от импровизиран път, който художникът е нарекъл Oilopa Allee, събитието ще включва няколко обекта, които търсят границата между добрия вкус и лошия вкус. Сред тях са картините на Ойлер „Morecorn“, включващи животни с дълги носове, подобни на еднорози, които препускат по суша и през вода, смело пътувайки напред, независимо дали хората ги намират за привлекателни или не.

21 юни – 29 септември 2024 г

Олафур Елиасон -
Олафур Елиасон - "Вашата неочаквана среща“
Олафур Елиасон -
Олафур Елиасон - "Вашата неочаквана среща“
Олафур Елиасон -
Олафур Елиасон - "Вашата неочаквана среща“
Анди Уорхол: Кадифена ярост и красота
Анди Уорхол: Кадифена ярост и красота
Анди Уорхол: Кадифена ярост и красота
Анди Уорхол: Кадифена ярост и красота
Марта Юнгвирт в Гугенхайм Билбао
Марта Юнгвирт в Гугенхайм Билбао
Марта Юнгвирт в Гугенхайм Билбао
Марта Юнгвирт в Гугенхайм Билбао
Марта Юнгвирт в Гугенхайм Билбао
Марта Юнгвирт в Гугенхайм Билбао
Яна Ойлер: Oilopa
Яна Ойлер: Oilopa
Яна Ойлер: Oilopa
Яна Ойлер: Oilopa
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!