НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Зърното на истината: цветен прашец, в боята, разкрива къде са расли ирисите на Ван Гог (31.05.2024)
Фрагмент от зрънце боров прашец, намерен в ирисите на Ван Гог, помогна да се намери точното място, където са цветята, в задната част на градината на убежището, където художникът остава една година. Картината, която сега е в музея Дж. Пол Гети в Лос Анджелис, е сред най-популярните творби на художника.

По-късно тази година картината ще бъде в центъра на изложба в Гети, Ultra-Violet: New Light on Van Gogh’s Irises (1 октомври – 19 януари 2025 г.). 

Специалистите от Гети са открили полен, вграден в гъстата импасто боя на Ван Гог, в долния ляв ъгъл на картината. Малки шишарки изпускат прашеца си във въздуха в началото на пролетта, а от писмата на художника знаем, че той започва да рисува ирисите на 9 май.

Поленовият конус, с дължина малко над 1 см, вероятно е от бор, елегантно средиземноморско дърво, което отдавна расте в затворената градина в Сен Пол дьо Мозол, където Ван Гог е живял една година през 1889-90 г. . Разположен точно извън град Saint-Rémy-de-Provence, сега е модерна болница за психично здраве. Оградената градина оцелява относително непроменена от времето на художника.

Специалистите от Гети, консерваторът Деви Ормънд и ученият Катрин Патерсън, посещават Сен Пол през май 2022 г. и получават специален достъп от медицинския директор на болницата Жан-Марк Булон (който също така ръководи програма за арт терапия). Той ги води до малка могила в задната част на градината, за която се смята, че е мястото, където са били нарисувани ирисите — и където цветята все още растат.

Много ехвероятно оцелелите растения наистина да са потомци на тези, на които Ван Гог се е възхищавал. Джил Уайтхед, секретар на Британското дружество по ботаника, потвърждава, че растенията могат да живеят много дълго време в градина и е възможно да са оцелели от 1889 г.

Удивително е да разгледаме обстоятелствата, при които Ван Гог рисува ирисите. На 23 декември 1888 г. той претърпява психическа травма и осакатява ухото си. През следващите месеци влиза и излиза от болницата в Арл с променливо здраве. В крайна сметка той приема, че ще му бъде трудно да води независим живот и решава да влезе в  в Сен-Пол-дьо-Мозол, пристигайки на 8 май 1889 г.

Високите ириси тогава са в разцвета си. Ван Гог обича контрастните цветове и сигурно се е наслаждавал на гледката на сините ириси, заобиколени от оранжево-жълти глухарчета.

Току-що се преместил и вероятно е искал да спечели доверието на директора д-р Теофил Пейрон, който му позволява да рисува. Ето защо художникът се стреми да постигне успех с първата си картина. Докторът трябва да е бил удивен от бързата и уверена работа. Въпреки че тогава много от картините на Ван Гог изглеждали объркващо авангардни, „Ириси“ притежава свежест и прямота, които докторът може би е успял да оцени.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!