НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музей в Нидерландия се опитва да събере средства, за да закупи "холандската Мона Лиза" (14.06.2024)
Музеят Noordbrabants в Ден Бош, Нидерландия се опитва да събере 2,6 милиона евро, необходими за закупуването на женският портрет (Gordina de Groot) от 1885 г. на Винсент ван Гог. Картината е собственост на британски колекционер, който предложи на музея шанса да я купи без ценова конкуренция.

По-голямата част от исканата цена от 8,6 милиона евро вече е на разположение на музея, отчасти благодарение на ангажиментите на нидерландската държава, собствения бюджет на музея и няколко фонда. Музеят също се надява да събере еквивалента на евро на човек в провинция Северен Брабант, където се намира, за да закупи картината. 
 
Окончателното връщане на портрета на Гордина ще изисква едно евро от всеки човек в Брабант. „Брабант има 2,6 милиона души. Това е точно сумата, която трябва да платим. Сега зависи от Брабант да гарантира, че последната вноска ще бъде реализирана, така че картината да остане тук завинаги“, добавят от музея.

Гордина вече може да се види в Ден Бош, но е дадена на заем, като музеят иска да стане постоянен собственик. „Гордина де Гроот от Нуенен е един от петимата души около масата в световноизвестния шедьовър „Ядящите картофи“, казаха от музея."

Директорът Жаклин Гранджан описа картината. „Погледът на Гордина показва тежката работа на земята и грижите, които идват с нея. В същото време тази картина показва гордостта и устойчивостта, които са направили тази провинция най-процъфтяваща в Нидерландия."

Винсент Ван Гог рисува Глава на жена през март-април 1885 г. в Нуенен. "Гордина и Винсент се виждат редовно. Художникът я рисува няколко пъти. И когато Гордина се оказа бременна, хората бързо и неправилно посочват Ван Гог като възможен баща", разказват от музея.

 
Гордина де Гроот
Гордина де Гроот
„Ядящите картофи“
„Ядящите картофи“
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!