НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Стоунхендж покрит с оранжев прах в знак на протест срещу климатичните промени (21.06.2024)
Двама климатични активисти бяха арестувани в Англия, след като напръскаха с оранжев прах монолитите в Стоунхендж, в опит да привлекат вниманието към въздействието на изкопаемите горива върху климата. Атаката срещу праисторическия обект бе извършена в сряда, тъй като така ще привлече вниманието на хората, отбелязващи лятното слънцестоене в Северното полукълбо.

Организацията, която наблюдава праисторическия обект Стоунхендж в Англия, заяви в четвъртък, че е премахнала яркооранжевия прах преди подготовката за важния ден на мястото.

Изглежда, че няма видими щети по камъните, според Ник Мериман, главен изпълнителен директор на English Heritage, благотворителна организация, която управлява Стоунхендж. В изявление той казва, че това по никакъв начин не означава, че не е имало вреда, от самия акт на почистване на камъните, а също така и страданието, причинено на онези, за които Стоунхендж има духовно значение.

Прахът е отстранен бързо от страх, че може да увреди редкия лишей, който расте върху древните камъни, или че излагането на вода може да превърне цветния прах в ивици, потенциално причинявайки трайни щети, казаха от „English Heritage“.

Полицията в графство Уилтшър, Англия, съобщи, че полицаи са арестували двама души, които са използвали пожарогасители, за да пръскат оранжевия прах в Стоунхендж в сряда.

В изявление „Just Stop Oil“, британска група, която иска да предотврати даването на нови лицензи за петрол и газ, каза, че е „украсила“ Стоунхендж с прахова боя и поиска следващото британско правителство да работи с други правителства „за прекратяване на добива и изгарянето на петрол, газ и въглища до 2030 г."

Мястото беше избрано, за да привлече възможно най-много внимание, каза Бен Ларсен, протестиращ от „Just Stop Oil“ и поддръжник на организацията. „Вижте какво са ни оставили нашите предци преди 5000 години: този красив паметник“, каза той в телефонно интервю. "Какво оставяме на нашите потомци?"

Лятното слънцестоене, което се състоя в четвъртък, е най-дългият ден в годината в Северното полукълбо и този, в който по-голямата част от Великобритания вижда около 17 часа дневна светлина. Освен това е важен ден в религиозния календар на духовното движение, известно като друидизъм.

Всяка година хиляди хора се стичат в Стоунхендж, за да видят как кратката нощ се превръща в ден. Това е един от малкото дни, в които се премахват въжените прегради, които традиционно спират хората от почти 5000-годишните камъни.

Ейдриън Рук, практикуващ друид, каза, че актът на вандализъм е бил прекъсване на иначе веселите празненства тази година. „Някои хора го намират за много разстройващо“, казва 66-годишният Рук в телефонно интервю. „Това е малко като някой да боядисва със спрей катедралата Св. Павел. Това означава много за толкова много хора.“ Рук добавя, че разбира духа на протеста, ако не и метода.

Висшите британски политици побързаха да осъдят протестиращите срещу климата. Премиерът Риши Сунак нарече групата "позор". Кийр Стармър, лидер на Лейбъристката партия и опонент на Сунак на изборите следващия месец, нарече „Just Stop Oil“ „жалки“.

Двамата протестиращи, арестувани в сряда, жена на около 20 години и мъж на около 70 години, бяха изправени пред съда по обвинения в престъпна вреда, възпиране на лице да се занимава със законна дейност и повреждане на древен паметник, което може да доведе до две години лишаване от свобода. Те бяха освободени под гаранция в четвъртък, според полицията в Уилтшир.

Протестиращи и активисти периодично са използвали мястото на Стоунхендж за демонстрации, въпреки че малцина са получили толкова медийно отразяване, колкото протестът на „Just Stop Oil“. През последните години групата нашумя с вандалски прояви в музеи.

В Националната галерия в Лондон протестиращите от групата размахваха чукове върху „Rokeby Venus“ на Диего Веласкес и пръскаха кутии с доматена супа върху „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог.

В четвъртък „Just Stop Oil“ също пренесе протестите си в друга част на Великобритания, като заяви, че други двама протестиращи са покрили частния самолет на Тейлър Суифт с оранжева боя на лондонско летище.

Рук каза, че ще празнува слънцестоенето в местен каменен кръг в Съмърсет с по-малка група приятели, традиция, която започват, след като Стоунхендж става твърде популярен.

В Стоунхендж има музика, барабани и купони, каза той. „Това е добре, но моето намерение е да стана свидетел на изгрева.“

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!