НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Трейси Емин стана дама за заслуги към британското изкуство (28.06.2024)
Художничката Трейси Емин беше обявена за дама за заслуги към британското изкуство в чест на рождения ден на краля. „Да бъда дама за мен е нещо, за което наистина трябва да се радвам и да празнувам, защото това е още един важен момент в живота ми“, каза тя пред BBC.
 
Трейси Емин добива широка популярност през 1997 г., когато галерия в Южен Лондон организира изложба за миналото и настоящето на Емин, тогава тя е от по-младото поколение британски художници и печели слава с това, че превръща живота си (особено по-личната му страна) в изкуство“. Daily Mail посочва, че Емин „излага изцапаното си легло [My Bed, 1998] и мръсно бельо за наградата Turner през 1999 г.“. Инсталацията с леглото е продадена от Кристис през 2014 г. за 3.7 милиона долара.
 
През 2020 г. тя беше диагностицирана с рак на пикочния мехур и претърпя сериозна операция.

Други носители на отличията на Британската империя тази година включват Хана Ротшилд – писателката, режисьорката и бивш председател на борда на Националната галерия в Лондон – която също е удостоена с титлата дама. Ордени получават и Александър Стърджис, директорът на Ашмолския музей, Пол Томпсън, бивш вицеканцлер на Кралския колеж по изкуствата в Лондон, Сали Макдоналд, директор на Музея на науката и индустрията в Манчестър, и Скулпторът Андрю Логан. 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!