НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на италианския художник Атилио Таверна бе открита в галерия "Средец" (05.07.2024)

 Посолството на Италия в България и Италианският културен институт в София представиха изложбата Abstracta на италианския художник Атилио Таверна, която беше открита от Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара. 

В речта си Посланичката Дзара подчерта, че изложбата е част от честванията на 145-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България и че културните връзки между нашите страни се подхранват ежедневно от нови и интересни инициативи, отличен пример за които е изложбата Abstracta.

Изложбата е посветена на стогодишнината от рождението на голямата изкуствовед от български произход и натурализирана французойка Дора Валие, от чиито теоретични идеи художникът черпи вдъхновение за своите творби. Той сътворява съюз между изкуство, архитектура, наука и математика. Художествена разработка, която преоткрива изобразителния език на абстракцията в светлината на приноса на квантовата физика.

Атилио Таверна (1945) живее и работи в Басано дел Грапа (Виченца). Учи живопис в Академията за изящни изкуства във Венеция. Основополагаща за кариерата му е срещата му в средата на 70-те години с професор Дино Формаджо, известен естет, с когото започва теоретични изследвания. След дълъг престой в Париж заминава за САЩ и през 1989 г. публикува теоретичното изследване „Проучване над хипотеза за форма“ Прави изложби в различни градове на област Венето, Италия и Германия.

Дора Увалиева (1921 – 1997) – Дора Валие е съвременен изкуствовед. Напуска България през 1950 г. и се установява в Париж. Изучава византийско изкуство и защитава дисертация в университета в Падуа. През 1953 г. се присъединява към списанието Каиѐ д’Ар, наследявайки Жак Дюпен. По този начин се запознава с Жорж Брак, Пикасо и много от големите художници на 20 век. През 1967 г. публикува L-Art Abstrait, където проследява историята на абстракцията, нейната поява в живописта и скулптурата.

Изложбата е отворена за посетители до 17 юли в галерия „Средец“ на бул. „А. Стамболийски“ 17 в София.

 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!