НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галеристът Марко Игнатович отговаря на обвинението на Лаврен Петров (10.08.2010)
На 09 август 2010 внукът на художника Цанко Лавренов, Лаврен Петров обяви девет картини за ментета на Лавренов. В писмото си до медиите той не цитира нито едно име, но използва лесно разпознаваеми инициали. Един от набедените търговци, според Лаврен Петров, е „М. И. софийският галерист от небългарски произход”. Той именно продал картината „Цветя” на пловдивчанина с лъскава галерия Д.И. /очевидно Димитър Инджов, бел. на редактора/.
 
Няколко часа след качването на новината на www.artprice.bg на редакционния e-mail пристигна опровержение от "тайнствения" М.И., което публикуваме без съкращения и корекции, както постъпихме и с текста на Лаврен Петров.
 
Уважаеми читатели и Л.П.
 
Мойто име е Марко Игнатович. Аз съм сърбин по рождение и български гражданин, получил гражданство за заслуги в културната сфера. В бъдеще ще ви помоля да ме наричате с пълното ми име защото не съм непълнолетен нито се скривам от някого.
Прочетох на artprice.bg вашата тъжна изповед, мотивирана от повече свободно време при липса на пазар в летен сезон или е резултат от дребна бакалска сметка.
 
Аз ви потърсих за консултация за картината „Цветя”- 23/11 см .м.б. картон. Вие ме заведохте при вашата майка,която хареса картината и веднага каза че е на баща й Цанко Лавренов .Спомняте ли си ,че на стената висеше картина със съшия детайл която майка ви посочи.Само искам да ви попитам щом сте толкова почтен защо не споменахте в текста този факт.
 
Защо е вашата изповед тъжна? Тъжна е защото без всякакво чувство, което явно не сте наследили от дядо си критикувате савсем солидни творби показани тук на сайта.
Ясно ми е за „Цветя”, защото знам произхода на картината и, че е автентична. Освен известния произход самата картина има изключително емоционално съдържание, което ментетата не притежават и се забелязва на прима виста. Обшото впечатление за  показаните на сайта творби като „ментета” е, че притежават магнетичността на автентични, авторски творби. Знае се, че не всички произведения на даровити художници са шедьоври. Освен това за ваше сведение и сведение на читателите , маестро Цанко Лавренов е по някога твърд, понякога мек в израза си, но всеки път има непогрешим баланс и усет да намери центъра. Това е нещото, което не само се учи, а е необходимост и дарба. Талант е, не само създаването на произведение а и възприемането на субтилните моменти в творбата…
 
Л. П., ще те разочаровам, обаче това е най-важното за един галерист, а то не се получава по наследство (май и генетично не се пренася :))
 
Приятно съм изненаден от толкова писание за мен, пък от друга страна ми се струва че ще е залуд моят отговор. Въпреки това, бях длъжен да напиша всичко, както е.
 
Приятелски ,
Марко Игнатович
 
Спорната картина
Спорната картина "Цветя"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!