НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Десислава Монева: Внукът на Лавренов търси медийни фойерверки (11.08.2010)

Поредният скандал, предизвикан от внука на Цанко Лавренов, Лаврен Петров накара много галеристи и изкуствоведи да потърсят www.artprice.bg за коментар. На редакционния e-mail пристигна писмо от Десислава Монева, артмениджър и криейтив директор на галерия "Триадис". Независимо, че нейните иницали не са цитирани в текста на Лаврен, Десислава Монева се чувства засегната от неговите обвинения. "Държала съм в ръцете си някои от набедените картини и се чувствам длъжна да ги защитя" - каза тя. Публикуваме писмото й без съкращения и корекции.
 

Поредния шумен опит за дискредитиране на имена от гилдията на творците и галеристите ме кара да не оставам равнодушна и без реакция. Отново във фокуса на вниманието е внука Лаврен Петров на големия български художник от началото на миналия век Цанко Лавренов. Очевидно въпросният внук е замислил нов медиен фойерверк с неясна цел. В случая на прицел са някоко галериста обвинени че са купили и препродали картини "менте" на Цанко Лавренов според преценката на г-н Петров. Дотук нещата са ясни и никoй не би се усъмнил в това как е възможно роднини да не познават или да грешат относно истинността на картина на даден автор и естествено доверието е в мнението на наследниците. Да, но когато мнението и оценката на тази личност дискредитира имена на изкуствоведи и  галеристи по най-груб начин и основавайки се единствено на родствените си връзки с автора поставя мнението на такава личност под съмнение. Подовно безкритично поведение нарушава  не само етичните норми, но също така и обърква и без това слабия и стихиен пазр на изкуство у нас.


Уважаемият г-н Лаврен Петров обаче не знае ли че по закона за авторското право на Република България има право на процент като наследник от всяка продадена картина до 70 години след смъртта на художника? Не прави ли той емоционални и прибързани оценки с цел да се намесва на художествения пазар не до там адекватно с безмислени и некорекцни констатации,а в последствие да се окаже че не е бил прав/ както се случи със картината "Стария Пловдив"?


 След като вие г-н Петров и вашата майка давате категорични оценки за творчеството на Цанко Лавренов защо заявявате че картината е истинска, а след това пред медиите решавате да кажете обратното? Обвинявате и очерняте уважавани имена като Светлин Русев,а след като ви опровергаят доказателствата се спотайвате и потулвате скандала.


 Вместо да обявявате по медиите коя картина е менте и коя не, а след това да се оказва че не сте бил съвсем прав и да ставате за смях най-добре г-н Петров да насочите усилията си към това как да си получавате законно принадлежащите ви 4 % от всяка следваща продажба на картина от талантливия ваш роднина и да оставите оценките на експертите, какъвто вие очевидно не сте!

Десислава Монева , Художествена къща ТРИАДИС

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!