НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
2.9 млрд евро похарчени за изкуство през първата половина на 2010 (27.08.2010)
2.9 млрд евро е общият оборот от световните аукциони през първата половина на 2010, пише artprice.com. За сравнение, през същия период на миналата година тази цифра е била едва 1,2 млрд – т.е. повече от двойно-по-ниска. С това наблюдателите са уверени, че артпазарът вече излиза от състоянието на криза, макар и все още най-пиковите цифри да са останали в миналото – През 2007 оборотът за първото шестмесечие е бил 3.7 млрд евро, т.е. с 800 милиона евро по-висок от тазгодишния.
Въпросът, който анализаторите на пазара си поставят в момента е: „Как арт-търговията се възстанови толкова бързо?” Отговорът е прост – кризата накара много хора да отключат своите прашасали колекции и да ги предложат на аукциони. През 2010 се появиха дузина изключително ценни и редки произведения, които едва ли биха били продадени при друга икономическа ситуация. Тези творби генерираха 8-цифрени резултати. „За силното изкуство винаги има купувачи” – признаха от „Сотбис” неотдавна.
В момента в Ню Йорк е по-лесно да продадеш картина за 100 000 долара, отколкото такава за $ 10 000, обясняват артдилъри.
За сравнение – само 20% от произведенията, предложени на цена от 1 млн. долара са останали непродадени през 2010 – сочи статистиката. За творбите, струващи около 100 000 долара този процент е 27.
Новите столици на арттърговията се наричат Хонкконг и Шанхай. В момента те са на първо място по продажби на изкуство в цяла Азия и на четвърто в света – след Ню Йорк, Лондон и Париж. През 2010 оборотът от произведения на изкустото в Хонконг е нарастнал със 158% в сравнение с 2009, а в Шанхай – със 187%.
322 млн. евро е оборотът от търговете в Китай за първото шестмесечие. Очевидно криза там не се отразява на артпазара, тъй като през 2007, смятана за най-силната търговска година в изкуството, в Китай продажбите за същия период са значително по-ниски – 212 млн. евро.
 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!