НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пълната колекция от скулптури на Дега в София (29.08.2010)
Пълната колекция от 74 скулптури на френския импресионист Едгар Дега (1834-1917) показва Националната художествена галерия в София на 2 септември. Куратор на експозицията е бившият директор на НХГ, Борис Данаилов.
 
Сбирката идва у нас след изложба в Гърция, продължила 5 месеца. В София тя ще остане до края на месец октомври.
 
Колекцията е собственост на частният американски център за визуални изкуства „Абрахам”.
 
Произведенията са застраховани на изключително висока цена, съобщи кураторът Борис Данаилов. Най-скъпата творба в изложбата е „Малката 14 годишна танцьорка”. Бронзово копие на това произведение е продадено на търг в „Сотбис” за 18.8 млн долара.
Същата скулптура се намира и в галерия „Тейт”, Лондон.
 
„Малката 14-годишна танцьорка”,  шокирала съвременниците на Дега със своя израз на стрес и болка от балетните тренировки. Модел на произведението е ученичка в Парижката Опера, където Дега често е ходил да рисува своите любими балерини и да изследва танца и деликатните движения на женското тяло. Тази скулптура обаче отива отвъд красотата на балета, която омагьосва публиката, отвъд грацията и женствеността, която сме свикнали да откриваме в произведенията на Дега.
 
Тя е и единствената триизмерна работа, изложена от автора й по време на неговия живот: Произведението участва в 6-тата имприсионистична изложба през 1881 в Париж и е най-противоричиво приетата творба на Дега.  Някои критици виждат в напрегнатото девойче „ужасяваща грозота”, други –„разцъфването на жената” през пубертета, което не винаги е свързано с възвишени преживявания.
 
Едгар Дега се смята за един от основателите на Импресионизма, въпреки че неговите произведения прекрачват много стилистични граници.
 
Бронзовите скулптури, които идват в България, са открити едва през 2004 г. в къща на един от неговите наследници. Те са отлети от оригиналните восъчни фигури на Дега, но критиците все още не са единодушни по въпроса как и кога е станало това.

Така или иначе, това е единственият начин да се види пълната сбирка със скулптури на Дега в света - неговите оригинали са разпръснати в различни музеи, а фондацията, която държи правата върху отливането на всяко бронзово копие, никога не би допуснала всички експонати да се съберат на едно място.

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!