НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
10-те топ продажби на 2010 в Лондон (30.08.2010)
Търговете в Лондон през първата половина на 2010 показват, че арт пазарът се е възстановил тотално. Artprice.com публикува 10-те най-скъпи произведения на изкуството, купени в британската столица от началото на годината досега.

На първо място е „Крачещият човек” на Алберто Джакомети, продаден  през февруари от "Сотбис" за 58 млн. паунда (92.5млн. долара), или почти пет пъти по-скъпо от очакваната цена (12-18 млн. паунда).


Това произведение събуди една нова вълна от оптимизъм за арт пазара след повече от година и половина кризисен период.


Въпреки това периодът имаше и своите разочарования. Например „Портрет на Анхел Фернадндес де Сото” на Пабло Пикасо едва стигна своята най-ниска очаквана цена – 31 млн. паунда на търг на „Кристис” през юни. Макар и не най-добрата сделка за име като Пикасо, това произведение заема второто място в топлистата.


Трети е Джузеф Търнър и неговия „Модерен Рим” – творба, която напусна Великобритания и замина за американски музей срещу сумата от 26 млн. паунда. Търговците нямаха големи очаквания за тази картина тъй като тя е далеч от най-популярните и обичани морски пейзажи и бури на Търнър
.

На четвърто място в класацията е произведение на Гюстав Климт – откупено за 24 млн. и поставило нов рекорд за пейзаж на австрийския автор, прочут предимно със сецесионовите си сцени.


Автопортретът на Едуард Мане – една изключително рядка работа бе продадена за 20 млн. паунда от „Сотбис” през юни и в момента е на пето място в ранглистата. На същото наддаване купувачите бяха силно вдъхновени от „Дървета в Колиур” на Андре Дерен. Произведението, смятано за един от шедьоврите на фовизма, замина срещу 14.5 млн. паунда и се нареди на седма позиция в класацията. Пак на този „Хънъми, играещи на дама” на Анри Матис бе откупена едва за 10 млн. паунда. Един от най-обичаните художници на ХХ век, Анри Матис, никак не оправда очакванията на арттърговците и това първокласно произведение в момента заема последното, десето място в ранглистата.


„Макар и напълно възстановен, пазарът винаги носи някои разочарования и изненади”, коментираха от „Сотбис”
Андре Дерен, Дървета в Колиур
Андре Дерен, Дървета в Колиур
Анри Матис, Хънъми играят на дама
Анри Матис, Хънъми играят на дама
Търнър, Модерният Рим Кампус Вичино
Търнър, Модерният Рим Кампус Вичино
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!