НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Разпитват три часа египетския министър на културата след кражбата на картина на Ван Гог (31.08.2010)
Египетският културен министър Фарус Хосни бил разпитван от прокурорите в продължение на три часа след кражбата на картината на Ван Гог от музея в Кайро през миналата седмица. Господин Хосни твърди, че той поискал доброволно да бъде разпитан за да разсее обвиненията в чиновническа небрежност, помогнали на престъпниците.
 
Краците отмъкнаха „Ваза с цветя” от музея в Кайро по сред бял ден в събота, 28 август. Главният прокурор нареди да бъде задържан зам.-кулптурният министър Мошен Шалаан и четирима от пазачите на музея. Те са разследвани за престъпна небрежност. Причината е, че културният министър Хосни обяснил на съдиите, че той е делегирал пълната отговорност за музея на своя заместник Шалаан. Досега няма предявени обвинения.
 
Според BBC откраднатото платно е на стойност 50 милиона долара. Творбата е с размери 30х30см, носи две имена „Макове” или „Ваза с цветя” и е била изработена през 1887, три години преди смъртта на художника (1890г.).
 
Това е втората кражба на тази картина от същия музей. През 1978г. "Ваза с цветя" пак е била задигната. Била е намерена 10 години по-късно в Кувейт, но липсват подробности по тогавашното й мистериозно откриване.

Музеят „Махмуд Халил” е построен през 1930г. от египетския политик със същото име и притежава творби на Моне,Реноар и Дега.
Ван Гог, Ваза с Цветя, 1887
Ван Гог, Ваза с Цветя, 1887
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!