НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шедьоври от италианския футуризъм на показ в Китай (08.09.2010)
До 28 октомври 2010г. Националният музей на изкуствата в Китай приютява обемна изложба под мотото „Пътят към футуризма”. Подредените  250 творби представляват квинтесенцията на италианския футуризъм.

Италианският футуризъм възниква официално в Париж през 1909г. с идеята да преобрази света, който ни заобикаля. Движението е повлияно от индустриалните технологии, намерили приложение в изкуството и архитектурата.

Футуристите изследват всяка форма на изразяване, от живопис до скулптура, от литература, поезия и театър до гастрономия, без да пренебрегват музиката, архитектурата, танцът, фотографията и киното. Официалното наименование на движението е заслуга на инициатора му, италианският поет Филипо Томазо Маринети.

Специалното събитие е организирано от Националния музей на изкуствата в Китай, град Александрия и пекинският културен център в Италия.

За първи път произведения на представители на футуризма (Бала Джакомо, Кара Карло и др.) са показани пред публика. Включени са шедьоври от изобразителното изкуство, плакати, декларации, книги, фотографии, дизайнерски творби и мебели, съобщи artdaily.

Представените работи просъществували вече 100 години показват как художниците развиват стратегиите и идеите на движението след издадения през 1909 година „Манифест на футуризма“.

Миналата година в градския музей на Александрия бе организирана подобна експозиция. Събитието е част от обмен между Националния музей на изкуствата в Китай и италианския град Александрия.

Посетител снима произведение от експозицията посветена на футуризма с подзаглавие
Посетител снима произведение от експозицията посветена на футуризма с подзаглавие "A+B+C/F=FUTURISMO"
Част от експозицията с подзаглавие
Част от експозицията с подзаглавие "A+B+C/F=FUTURISMO"
Откриване на събитието
Откриване на събитието
Част от експозицията
Част от експозицията
Част от експозицията
Част от експозицията
Част от експозицията
Част от експозицията
Част от експозицията
Част от експозицията
Част от експозицията
Част от експозицията
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!